j%C3%A4%C3%A4lauttakakku2.jpg

Tein siskoni syntymäpäiville uuden version tästä pipari-marenkikakusta, tästä mustikka-vanilijakakusta ja tästä minttu-mansikkakakusta. En muistanutkaan, että minulla oli näin monta versiota tästä mantelimarenkipohjasta. Ihan loistava pohja siis erilaisille muunnelmille! Kakku on gluteeniton.

Lyhyesti sanottuna kakku vie kielen mennessään ja maistuu myös lapsille - ainakin meidän. :) Jäälauttoja kuvaa nuo valkosuklaasta taitetut palaset. Tein pohjan nyt hiukan paksumpana kuin aiemmin.


"JÄÄLAUTTAKAKKU" MANTELIMARENKIPOHJALLA


Pohja:

(2 x halk.19 cm)


valkuaisia 90 g

sokeria 130 g

vanilijakreemijauhetta 13 g

perunajauhoa 25 g

mantelilastuja 90 g

(hieman kannattaa mantelilastuja murentaa, voi korvata myös manteli- tai pähkinärouheella)


Pohjien päälle:

valkosuklaata 50 g sulatettuna


Täyte:

2 dl kuohu- tai vispikermaa

10 g kaakaojauhetta

20 g vanilijakreemijauhettaPäälle:

n. 3 dl vispikermaa

n. 100 g valkosuklaata

vadelmiaPohjaa varten piirrä lyijykynällä leivinpaperille kaksi halk. 19 cm ympyrää (testaa sopiiko pellille, minulla sopi juuri ja juuri). Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi osan (n.1/2) sokerin kanssa. Lisää vatkauksen aikana loput sokerit ripotellen. Sekoita kuivat ainekset keskenään ja lisää vaahtoon varovasti käsin sekoittamalla. Levitä marenki piirettyjen ympyröiden sisään joko lusikalla tai pursottamalla. Paista 140 asteisessa uunissa n. 30 minuuttia ja jätä sen jälkeen uuniin kuivumaan uunin luukku raollaan. Samalla pohjat jäähtyvät.


Sulata valkosuklaa ja levitä se pullasutilla pohjien päälle.


Mittää täytteen kerma kulhoon. Lisää siihen kaakaojauhe ja vanilijakreemijauhe. Vatkaa paksuhkoksi vaahdoksi. Laita toinen pohjamarenki kakkuvadille tasainen puoli alaspäin. Levitä täyte pohjan päälle. Käännä toinen pohjalevy päälle ylösalasin eli sileä pinta ylöspäin. Vatkaa kerma vaahdoksi. Levitä vaahtoa ensin ohut kerros reunoille (tilkitse samalla vähän pohjien väliin jäävää tyhjää tilaa), sitten ohut kerros pintaan. Pursota nyt koristepursotuksia kakun reunaan jos haluat. Levitä loppu kerma kakun keskelle (saa olla epätasaisesti). Asettele vadelmat.


Sulata valkosuklaa, kaada leivinpaperin päälle ja levitä ohueksi levyksi. Anna jähmettyä kylmässä. Lohko sen jälkeen valkosuklaasta paloja ja asettele ne rennosti reunoille ja kakun keskiosaan.


j%C3%A4%C3%A4lauttakakku3.jpg