suomi-marenkikakku3.jpg

Sain Elisabetin päiväksi kakkutilauksen, jota olin itse asissa suunnitellut jo ennen tilausta. :) Tässä kakussa oli pohjana kaksi mantelimarenkilevyä, täytteenä kermavaahdolla terästettyä vanilijarahkaa sekä pensasmustikoita. Pensasmustikat eivät ole maultaan metsämustikan veroisia, mutta ne pysyvät hyvin muodossaan eivätkä valuta mehua metsämustikoiden tapaan. Mietin väliin myös mustikkahillon keittämistä, mikä olisi leikattavuuden kannalta ollut parempi vaihtoehto, mutta ajattelin marenkilevyissä ja rahkatäytteessä olevan on ihan riittävästi sokeria. Lopulta kumminkin sihtasin täytemustikoiden päälle hiukan tomusokeria. :) Reunoille tein valkosuklaasta helpot suklaalastut.

Tämä kakku olisi ihana toteuttaa kesällä tuoreista metsämustikoista, mutta sopii oikein mainiosti myös tulevaan itsenäisyyspäivään!

suomi-marenkikakku2.jpg


VANILIJA-MUSTIKKAKAKKU MANTELIMARENKIPOHJALLA


Pohja:

(2 x halk.19 cm)


valkuaisia 70 g (2 isoa)

sokeria 100 g (reilu 1 dl)

vanilijakreemijauhetta 10 g (3 reilua tl)

perunajauhoa 20 g (2 reilua rkl)

mantelilastuja 70 g (2 reilua dl)

(hieman kannattaa mantelilastuja murentaa, voi korvata myös manteli- tai pähkinärouheella)


Pohjan päälle:

valkosuklaata 50 g sulatettuna


Täyte:

1 prk vanilijarahkaa (Valio)

1 dl vispikermaa

1/2 vanilijatangon siemenet

pensasmustikoita

hieman tomusokeria halutessa


Päälle:

3 dl vispikermaa

pensasmustikoita

valkosuklaalastujaPohjaa varten piirrä lyijykynällä leivinpaperille kaksi halk. 19 cm ympyrää (testaa sopiihan pellille). Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi osan (n.1/2) sokerin kanssa. Lisää vatkauksen aikana loput sokerit ripotellen. Sekoita kuivat ainekset keskenään ja lisää vaahtoon varovasti lastalla sekoittamalla. Mantelilastuja kannattaa todellakin murentaa, että sopii pursottimen läpi tulemaan. Pursota ympyränmallisia pohjia piirretyille ympyröille. (Tällä kertaa levitin marengin lusikalla.) Paista 140 asteisessa uunissa n. 30 minuuttia ja jätä sen jälkeen uuniin kuivumaan uunin luukku raollaan. Samalla pohjat jäähtyvät.


Sulata valkosuklaa ja levitä se pullasutilla pohjien päälle.


Vatkaa kerma (voit vatkata koko kermamäärän kerralla). Ota vatkatusta kermasta 100g ja sekoita se vanilijarahkan kanssa. Kaavi lusikalla vanilijatangosta siemenet täytteen sekaan. Aseta toinen kakkupohjista tarjoiluvadille tai kakkupahville ja levitä lähes koko täyte pohjan päälle. Levitä pensasmustikoita täytteen päälle ja sihtaa halutessasi päälle hiukan tomusokeria. Aseta toinen kakkulevy päällypuoli alaspäin täytteen päälle (eli tasainen pinta jää ylöspäin). Lopulla täytteellä ”tilkitse” tyhjät kolot, mitä jää reunojen sisäpuolelle.


Levitä kakun päälle ja reunoille ohut kerros kermaa ja pursota lopuilla kermoilla pursotusta kakun pintaan. Asettele välissä pensasmustikoita kakun pintaan. 


Sulata valkosuklaa. Annostele leivinpaperille pellin päälle teelusikalla valkosuklaanokareita ja vetele lusikalla suklaa lastun muotoon. Nosta jähmettymään jääkaappiin. Kun lastut ovat jähmettyneet, asettele ne kakun reunaan.


suomi-marenkikakku4.jpg