piprkakku-normal.jpg

Nami-hiiren kakkukilpailu inspiroi minut tähän kakkuun. Kilpailukakussa pitää käyttää maustettua rahkaa. Menin siis kauppaan katsomaan tarjontaa. Aiemmin en ollut edes katsonut muita kuin Valion (periaate/kannatussyistä), mutta katsastimpa nyt muutkin tarjonnat. Arlalla oli piparkakkurahkaa, mitä halusin maistaa, ja siitä lähtikin tämän kakun ideointi liikkeelle. Aivan ihanaa kakkua. Sain heti tilauksen isänpäiväksikin. :) Tuo mantelimarenkipohja on kyllä tosi hyvä ja sopii varmasti hyvin muihinkin täytteisiin. Itse olen aiemmin tehnyt vain yhtä muuta täytettä sen kanssa. Kannattaa kokeilla!

 

PIPARIKAKKUA MANTELIMARENKIPOHJALLA

 

Pohja:

(2 x halk.19 cm)

 

valkuaisia 70 g (2 isoa)

sokeria 100 g (reilu 1 dl)

vanilijakreemijauhetta 10 g (3 reilua tl)

perunajauhoa 20 g (2 reilua rkl)

mantelilastuja 70 g (2 reilua dl)

(hieman kannattaa mantelilastuja murentaa, voi korvata myös manteli- tai pähkinärouheella)

 

Pohjan päälle:

valkosuklaata 50 g sulatettuna

 

Täyte:

1 prk (200 g) piparkakkurahkaa (Arla)

1 dl vispikermaa

5 kpl pienehköjä pipareta

 

Päälle:

3 dl vispikermaa

n. 30 g valkosuklaata

n. 10 piparia

ripaus kanelia

jäisiä puolukoita

 

Pohjaa varten piirrä lyijykynällä leivinpaperille kaksi halk. 19 cm ympyrää (testaa sopiiko pellille, minulla sopi juuri ja juuri). Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi osan (n.1/2) sokerin kanssa. Lisää vatkauksen aikana loput sokerit ripotellen. Sekoita kuivat ainekset keskenään ja lisää vaahtoon varovasti käsin sekoittamalla. Mantelilastuja kannatta todellakin murentaa, että sopii pursottimen läpi tulemaan. Käytin pursottamiseen pelkkää kertakäyttöpussia. Pursota ympyränmallisia pohjia piirretyille ympyröille. Paista 140 asteisessa uunissa n. 30 minuuttia ja jätä sen jälkeen uuniin kuivumaan uunin luukku raollaan. Samalla pohjat jäähtyvät.

 

Sulata valkosuklaa ja levitä se pullasutilla pohjien päälle.

 

Vatkaa kerma (voit vatkata koko kermamäärän kerralla). Ota vatkatusta kermasta 100g ja sekoita se piparkakkurahkan kanssa. Aseta toinen kakkupohjista tarjoiluvadille tai kakkupahville ja levitä lähes koko täyte pohjan päälle. Murenna 5 piparia täytteen päälle. Aseta toinen kakkulevy päällypuoli alaspäin täytteen päälle (eli tasainen pinta jää ylöspäin). Lopulla täytteellä ”tilkitse” tyhjät kolot, mitä jää reunojen sisäpuolelle.

 

Levitä pinnalle ohut kerros kermaa ja pursota tasapäätyllalla tai vastaavalla pallopursotusta kakun pintaan. Palastele piparkakkuja ja paina ne kakun reunoille kermaan kiinni. Sulata valkosuklaa, kaada leivinpaperin päälle ja levitä ohueksi levyksi. Anna jähmettyä kylmässä. Lohko sen jälkeen valkosuklaasta paloja ja asettele reunimmaisten pallopursotusten eteen. Ripottele kakun päälle hieman kanelia ja asettele muutamia puolukoita koristeeksi.

 

piparikakku-normal.jpg