Omenahyve.jpg

Me herkuteltiin juhannuksena omenahyveellä. Tein tällä kertaa kakun kokeeksi kääretorttupohjasta, kun aiemmin täällä olen käyttänyt murotaikinapohjaa. Kyllähän tästä herkullinen tuli, kun malttoi vuorokauden odottaa makujen tasaantumista. Oikeastaan kahden vuorokauden jälkeen tämä oli parhaimmillaan, mutta sanoisin silti, että muropohjalla tulee vielä herkullisempi herkku. Vanilijakastike kuuluu tähän ehdottomasti!

Vaniljakreemijauheissa on eroja. Suosittelen käyttää Sallisen jauhetta. Esim. Dr. Oetkerin jauhe on minusta keinotekoisemman ja mauttomamman makuista.


OMENAHYVEKAKKU



Kääretorttupohja:


4 munaa

1 dl sokeria

1 dl vehnäjauhoja

½ dl perunajauhoja

½ tl leivinjauhetta


Vaahdota munat ja sokeri. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet siivilän läpi seuloen munavaahtoon. Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja paista 225-asteisessa uunissa 7-8 minuuttia. Kumoa levy sokeroidun leivinpaperin päälle tasaiselle alustalle.  Anna jäähtyä.



Omenatäyte ja kostutusmehu:

1 1/2 litraa omenoita pieniksi kuutioituna
2 dl vettä
1 dl sokeria


Keitä aineksia kattilassa n. 10 minuuttia, kunnes omenat pehmenevät hieman. Kaada omenakuutiot siivilään ja ota neste talteen kostutusmehuksi. Jäähdytä molemmat.



Vanilijakreemi-kermatäyte:


2 dl vispikermaa
70 g vanilijakreemijauhetta 
(Sallisen)
1 ½ dl vettä

Vatkaa kerma. Vispaa kreemijauhe ja vesi sekaisin. Yhdistä kerma ja kreemi.

Voit lisätä vanilijasokeria, jos vanilijan maku tuntuu vähäiseltä.



Kuumamarenki:
(reilu annos)


6 munanvalkuaista
300g sokeria
1 dl vettä

Kuumenna kasarissa sokeri ja vesi 118-121 asteeseen (tarvitset mittarin). Vatkaa samalla valkuaiset kovaksi vaahdoksi (Yleiskoneessa tulee kätevästi, massan jäähdyttäminenkin sujuu jouhevasti ilman käsiä.). Kaada voimakkaasti vatkaten kuuma sokerivesi valkuaisvaahdon joukkoon. Vatkaa voimakkaasti pari minuuttia ja hiljennä sen jälkeen tehoja. Vatkaa rauhallisemmin, kunnes marenkivaahto on kiiltävää ja jäähtynyttä.



Kokoaminen:

Jaa kääretorttupohja kahteen osaan. Laita toinen osa pohjalevyksi. Kostuta omenamehulla. Levitä vanilijakreemi-kermatäyte pohjalevyn päälle ja omenakuutiot kreemin päälle. Levitä ohut kerros kuumamarenkia omenien päälle. Nosta sitten kansilevy paikoilleen. Kostuta. Pursota tai levitä loppu marenki kakun pintaan ja reunoille.



Vanilijakastike takaa nautinnon:
 
2 dl
kuohukermaa
2 keltuaista

½ tl perunajauhoa
¼ dl sokeria
1/3 tl vanilijajauhetta tai 2 tl vanilijasokeria


 Kuumenna kattilassa kerma, keltuaiset ja perunajauho koko ajan sekoittaen niin kauan kunnes seos paksunee. Älä keitä. Lisää sokeri ja vanilija jäähdytä.


SNC14819.jpg