SL707690-normal.jpg

Meidän perheen äiti (eli minä) on niin itsekäs, että tekee itse äitienpäiväkakun. ;) Koska kakkuja voi/saa tehdä niin harvoin. Tilanne varmaan muuttuu, kun lapset kasvavat ja haluavat itse tehdä, mutta nyt mennään vielä näin. Miekkoisellekin tuntuu tämä sopivan. ;) Edellisestä omenahyveestä onkin jo aikaa reilut pari vuotta. Se versio löytyy täältä. Tämä on todella makeaa ja todella hyvää. Vaatii mielestäni seurakseen vanilijakastikkeen, joka jotenkin tasapainottaa makeutta. Kakun pinta on kuumamarenkia, sisältäkin sitä hieman löytyy. Pohjina on kaksi murotaikinakiekkoa. Täytteenä sokerivedessä keitettyjä omenakuutioita sekä kermaa ja vanilijakreemiä. Monivaiheinen kakku, mutta vaivansa arvoinen. :)

SL707698-normal.jpg

 

OMENAHYVE

 

Pohja- ja kansilevyt:

(2 kpl halk. 22 cm murotaikinalevyjä.

Varmasti puoli annosta riittää noihin hyvin. Tein itse samalla muuta.)

 

300 g voita

225 g sokeria

75 g munia

5 g leivinjauhetta

450 g vehnäjauhoa

Vaahdota voi ja sokeri. Lisää munat koko ajan vatkaten. Sekoita lopuksi jauhot ja leivinjauhe. Kääräise kelmuun ja anna kovettua tunti pari jääkaapissa. Kauli n. 4-5 mm paksu levy, ota muotilla kaksi halk. 22 cm pyöreää kiekkoa. (Helpottaa, jos kaulii leivinpaperin päällä.) Paista 200 asteessa uunin keskitasolla 10-13 minuuttia.

 

Omenatäyte ja kostutusmehu:

1 1/2 litraa omenoita pieniksi kuutioituna
2 dl vettä
1 dl sokeria
1. Keitä aineksia kattilassa 5-10 minuuttia, kunnes omenat pehmenevät hieman. 
2. Kaada omenakuutiot siivilään ja ota neste talteen kostutusmehuksi. Jäähdytä molemmat.Vanilijakreemi-kermatäyte:
2 dl vispikermaa
70 g vanilijakreemijauhetta (hiukan alle 1 dl)
1 ½ dl vettä

1. Vatkaa kerma.
2. Vispaa kreemijauhe ja vesi sekaisin.
3. Yhdistä kerma ja kreemi.


 
Kuumamarenki:

6 munanvalkuaista
300g sokeria
1 dl vettä

1. Kuumenna kasarissa sokeri ja vesi 118-121 asteeseen. Vatkaa samalla valkuaiset kovaksi vaahdoksi (Yleiskoneessa tulee kätevästi, massan jäähdyttäminenkin sujuu jouhevasti ilman käsiä.).
2. Kaada voimakkaasti vatkaten kuuma sokerivesi valkuaisvaahdon joukkoon. Vatkaa voimakkaasti pari minuuttia ja hiljennä sen jälkeen tehoja. Vatkaa rauhallisemmin, kunnes marenkivaahto on kiiltävää ja jäähtynyttä.


Kokoaminen:

1. Kostuta pohja- ja päällyslevyt. TÄRKEÄÄ!
2. Levitä vanilijakreemi-kermatäyte pohjalevyn päälle ja omenakuutiot kreemin päälle. Levitä ohut kerros kuumamarenkia omenien päälle. Nosta sitten kansilevy paikoilleen. Kostuta, jos et jo kostuttanut! (Minulla unohtui jälleen, murr!) Pursota tai levitä loppu marenki kakun pintaan ja reunoille.


 
Vanilijakastike takaa nautinnon:
 
2 dl vispikermaa
2 keltuaista
¼ dl sokeria
1-2 tl vanilijasokeria

 1. Kuumenna kattilassa kerma ja keltuaiset koko ajan sekoittaen niin kauan kunnes seos paksunee (ei tule kovin paksua). Älä keitä. 
2. Lisää sokeri ja jäähdytä. Mausta jäähtynyt kastike vanilijasokerilla.

(Kokeilin paksuntaa kastiketta lisäämällä yhden keltuaisen. Tuli liian paksua, mutta lantrattiin kermalla ohuemmaksi. Hyvää tuli. :) )

 

SL707680-normal.jpg