voikkari4.jpg


Tein meille hääpäiväksi myös kinkkuvoileipäkakun. En ollut tehnyt perinteistä voileipäkakkua kotona vielä koskaan! Vain pari hyydytettyä kakkua, jotka ovat kyllä olleet superherkullisia. Ohje niihin löytyy täältä. Oli kiva vihdoin saada toteutettua myös tällainen perinteisempi versio. Ja olikin muuten todella hyvä voileipäkakku! Kiitos Taikakakkujen Tarulle, jolta nappasin ohjeen täältä, sekä myös Pullahiiren Tarulle, joka alunperin on ohjeen kehitellyt.


voikkari.jpg


Muokkasin ohjetta ihan hiukkasen. Keitin mm. kostutusliemen itse. Kaksinkertaisella annoksella saa tehtyä ison 25 hengen kakun 26-28 cm pyöreään vuokaan.



KINKKUVOILEIPÄKAKKU

1 ½ litran leipävuokaan

(n. 10 henkilölle)


vajaa 1 pkt Reilu-paahtoleipää (käytin täysjyvä)
(Reilu-paahtoleipä on paksumpaa kuin muut paahtoleivät)


Täyte 1:

200 g maustamatonta tuorejuustoa

100 g yrtti tuorejuustoa

75 g creme fraishea

n. 150 g ohuen ohutta palvikinkkua (tai hiukan enemmän)

1 pieni maustekurkku

½ ruukkua ruohosipulia

mustapippuria


Täyte 2:

100 g maustamatonta tuorejuustoa

75 g creme fraishea

½ punainen paprika

n. 7 ½ cm pala kurkkua

mustapippuria

ripaus suolaa


Kostutus:

n. 1 ½ – 2 dl kostutuslientä, käy esim. lihaliemi, kuten Tarulla


Keitin itse kasvisliemen keittämällä vedessä porkkanaa, sipulia, pippureita ja suolaa. Voit soveltaa itse, mutta tarkista, että suola maistuu!


Kuorrutus:

(hiukan isompi annos kuin Tarulla)


n. 1 ¼ dl kuohu- tai vispikermaa

125 g maustamatonta tuorejuustoa

valkopippuria

suolaa


Koristeeksi esim. erilaisia salaatteja, herneenversoja, kinkkua, tomaattia, paprikaa yms.


Keitä ensimmäisenä kostutusliemi: Oma kasvisliemi tai 1 lihaliemikuutio + ½ litraa vettä. Jätä jäähtymään.


Vuoraa leipävuoka kelmulla. Jätä ulkopuolelle reilusti ylimääräistä kelmua niin saat käännettyä kelmujen päät kakun päälle. Leikkaa paahtoleivistä ohuelti reunat pois. 


Mittaa kulhoon Täytteen 1. tuorejuustot, creme fraishe, pieneksi paloiteltu maustekurkku, silputtu ruohosipuli sekä mausteet. Lisää vielä pieneksi pilkottu kinkku. Sekoita kunnolla kaikki yhteen.


Mittaa Täytteen 2. tuorejuusto, creme fraishe ja mausteet kulhoon ja sekoita. Lisää pesty ja pieneksi pilkottu paprika. Raasta pesty kurkku ja valuta siivilässä siitä hieman painellen ylimääräinen neste pois. Lisää kurkkuraaste täytteen joukkoon ja sekoita täyte tasaiseksi.

Lado vuoan pohjalle ensimmäinen kerros leipää, joudut leikkelemään sopivan kokoisia palasia. Kostuta varovasti liemellä ja levitä puolet Täyteestä 1. leipien päälle. Laita leipiä uusi kerros, kostuta ja levitä päälle Täyte 2. kokonaan. Laita taas leipiä kerros ja kostuta. Laita tähän päälle loput Täytteestä 1. Viimeisen täytekerroksen päälle tulee vielä leipäkerros. Kostuta ja käännä ylimääräiset kelmut voileipäkakun päälle tai tarvittaessa lisää hieman kelmua suojaamaan voileipäkakkua. Painele kakku vuokaan tiiviisti. Laita esim. painava kirja painoksi voileipäkakun päälle. Nosta kylmään maustumaan ja vetäytymään yön yli.

Avaa kelmut voileipäkakun päältä ja aseta tarjoiluastia väärinpäin kakun pintaa vasten. Pyöräytä kakku ja lautanen ympäri. Nosta sitten vuoka pois ja poista kaikki kelmut. Vatkaa kerma vaahdoksi ja vatkaa joukkoon notkistettu tuorejuusto sekä valkopippuri ja suola. Levitä kuorrute voileipäkakun päälle ja halutessasi voit vielä pursottaa kakun reunaan pursotuksia. Koristele kuorrutettu voileipäkakku tuoreella salaatilla, yrteillä, hedelmillä ja vihanneksilla.


voikkari2.jpg