IMG_20201011_184423.jpg

Päähäni pälkähti kokeilla keittää hieman terveellisempää kinuskia taatelista. Joskus pälkähdykset onnistuvat, joskus eivät. Tähän pälkähdykseen olen kyllä tyytyväinen. Kinuskista tuli ihan kinuskin makuista ja kaiken lisäksi kylmässä se jähmettyy niin paksuksi, että sitä voi käyttää myös kakun päällä. Ei tämä kinuski toki ole yhtä kiiltävää eikä samettista kuin oikea kinuski, mutta aivan ihanaa joka tapauksessa, täynnä makua! Voisin syödä tätä hieman liikaakin. :)

Olen testannut tätä kinuskia sekä tuoreilla että kahdenlaisilla kuivatuilla taateleilla. Kaikilla onnistuu, värieroja hieman on. Tykkäsin itse eniten Westernin kivettömistä kuivatuista taateleista sekä tuoreista taateleista tehdystä kinuskista. Pehmeistä kuivatuista tuli punertavaa eikä maku ollut ihan niin kinuskinen. Taatelin kuoret voi lopuksi halutessaan siiviloidä kokonaan pois, jos pienet kuoren hituset haittaavat suutuntumaa.

 

TAATELIKINUSKI

 

200 g taateleita ilman kiviä

1 dl vettä

1 dl kuohukermaa

pari hyppysellistä merisuolaa

1-2 dl kuohukermaa

nokare (n. 20g) voita

 

Laita taatelit, vesi ja 1 dl kuohukermaa sekä suola kattilaan. Keitä hiljaisella tulella n. 5 minuuttia. Ota seos hetkeksi levyltä ja soseuta sauvasekoittimella mahdollisimman sileäksi. Laita takaisin levylle, lisää kermaa 1-2 dl riippuen haluatko juoksevampaa vai jähmeämpää kinuskia. Jatka keittämistä hiljaisella tulella n.15 minuuttia. Voit tässä vaiheessa siivilöidä kinuskin, jos haluat. Ota keitos levyltä, heitä voinokare sekaan ja anna sen sulaa sekoittamalla hiljalleen. Nautiskele kinuski lämpimänä tai nosta jääkaappiin jähtymään, jolloin se myös paksunee. Voit tarvittaessa lämmittää kinuskia hetken jääkaapin jälkeen, jos haluat siitä taas juoksevampaa. Mutta käytä heti lämmittämisen jälkeen, älä lämmitä enää uudelleen!

 

Tämä on kirpakoiden puolukoiden kanssa niin nams!