IMG_20200919_161339.jpg

Saatiin naapurista omenoita. Niitä rouskuteltiin sellaisenaan, mutta mitähän muuta sitä pullaihminen tekee? Omenapullaa tietenkin. Niin minun herkkua! Jätin taikinasta kananmunan tällä kertaa pois, koska minusta pulla on silloin jotenkin pehmoisempaa ja ajattelin, että peltipulla myös helpommin leikattavissa. Reunat olisi toki voinut voidella, jotta olisi tullut kauniimpaa pullaa. :) Tein puolen litran taikinan, josta puolesta tein peltipullaa ja puolesta kappalepullia.


OMENAPULLA ILMAN MUNAA


1/2 l kädenlämpöistä vettä tai maitoa

50 g hiivaa

150 g sokeria

12 g suolaa

10 g kardemummaa

n. 1 - 1,1 kg vehnäjauhoja

150 - 200 g voita


Lisää kädenlämpöiseen nesteeseen hiiva, suola, sokeri, kardemumma ja osa vehnäjauhoista. Sekoita ainekset. Lisää jauhoja ja vaivaa taikinaa yleiskoneella tai käsin. Lisää pehmeä voi nokareina ja vaivaa taikinaan. Lisää vielä jauhoja ja vaivaa kimmoisa taikina. Anna taikinan levätä muovin alla 15-20 minuuttia ennen leipomista.


Täyte:

100 g vanilijakreemijauhetta

300 g maitoa

vaniljasokeria maun mukaan

omenasiivuja

kanelia + sokeria/vanilijasokeria


Valmista vanilijakreemi sekoittamalla vatkaimella maito/vesi ja kreemijauhe. Vatkaa kunnes seos paksunee. Jotkut kreemijauheet ovat aika mauttomia, joten lisää tarvittaessa vanilijasokeria.

Pese ja siivuta omenat valmiiksi. Voit sekoittaa sitruunamehua joukkoon, jotta omenat eivät pääse tummumaan.

IMG_20200919_153728.jpg

Kauli puolet taikinasta leivinpaperin ja pellin päällä siten, että taikina jää reunoilta hieman paksummaksi, keskeltä saa olla n. 1/2 cm. Anna kohota muovin alla n. 1/2 tuntia lämpöisessä paikassa. Tee toisesta puolesta taikinasta pyöreitä pullia ja anna kohota muovin alla. Kun pullat ovat nousseet, paina kappalepulliin keskelle kolo esim. mukin pohjalla. Peltipullan keskustaa voi painella vielä kämmenellä. Levitä vanilijakreemiä sekä peltipullan pohjalle että kappalepullien syvennykseen ja asettele omenasiivuja haluamasi määrä kreemin päälle. Omenat kutistuvat paistossa, joten mielummin reilummin omenaa kuin liian vähän. :) Ripottele pintaan kanelia ja sokeria tai vanilijasokeria. Voit halutessasi voidella pullien reunat vedellä tai munalla.

Paista peltipullaa uunin alaosassa 200 asteessa 25-30 minuuttia ja kappalepullia 215 asteessa n.15 minuuttia.


IMG_20200919_165727.jpg