marenkitikkarit.jpg

Innostuin kokeilemaan marenkitikkareita kahdella eri tekniikalla. Ensimmäisellä kerralla käytin ehkä sitä yleisintä tapaa eli ranskalaista marenkia, mikä on kyllä helppo ja nopea tapa. Tein tällaisella ohjeella:


 

RANSKALAINEN MARENKI

n. 1 peltillinen

2 kananmunan valkuaista
1 1/4 dl sokeria
1 tl perunajauhoja
1/2 tl sitruunamehua

(väriainetta)

 

Kuumenna uuni 80-asteiseksi. Erottele yksi kananmuna kerrallaan valkuaiset ja keltuaiset erillisiin laseihin. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Lisää vaahtoon sitruunamehu ja noin ruokalusikallinen kerrallaan sokeria koko ajan vatkaten. Kun sokerista on puolet jäljellä, sekoita sokerin joukkoon perunajauho ja lisää seosta ruokalusikallinen kerrallaan vaahdon joukkoon. Vatkaa seosta kunnes se on kiiltävää ja kovaa. Valmiin marenkivaahdon tunnistaa mm. siitä, että jos nostat vatkaimen kohti kattoa, vaahdon huippu on jämäkkä ja osoittaa ylöspäin. (Lisää väriaine.)

Kannattaa etukäteen suunnitella, miten pursottaa tikkarit pellille, jotta ne mahtuvat. Sitten pursota pieni nokare marenkia pellille siihen kohtaan, mihin tikkarin pursotat. Aseta tikun pää kiinni tähän nokareeseen ja sen jälkeen pursottele tikkarit. Kuivatin ensimmäisiä tikkareita 80-asteisessa uunissa 1 1/2 tuntia, jonka jälkeen jätin ne vielä uunin jälkilämpöön kuivumaan luukku raollaan.


marenkitikkarit2.jpg

Toisella kertaa tein marengin vesihauteessa eli sveitsiläistä marenkia. Ei sekään vaikea ole mutta ehkä hiukan hitaampi tapa ja vaatii kuuman veden kanssa enemmän tarkkuutta. Nämä marengit kuivuvat huoneenlämmössä noin vuorokaudessa. Näitä voi siis tehdä vaikka kuinka paljon kerrallaan! Sveitsiläistä marenkia voi käyttää myös kakun kuorrutteena. Kannattaa kokeilla! Jos on kiire, marengit voi toki kuivattaa uunissakin.


 

SVEITSILÄINEN MARENKI

3 valkuaista

1 ¾ - 2 dl sokeria

(väriainetta)

 

Mittaa yhtä valkuaista kohden ½–1 dl sokeria. Vatkaa sähkövatkaimella valkuaisia ja sokeria pyöreäpohjaisessa teräskulhossa hiljaa poreilevan vesikattilan päällä. Vesi ei saa osua kulhon pohjaan. Vatkaa voimakkaasti noin 10 minuuttia. Massan lämpötilan tulisi nousta noin 60 asteeseen. Huomaat sen ilman mittariakin, kun marengista tulee hyvin kiiltävää, paksua, jopa hieman sitkeää. Nosta kulho kattilan päältä ja vatkaa vielä noin minuutti kylmässä vesihauteessa, jotta marenki hieman jäähtyy. (Lisää väriaine.)


marenkitikkarit3.jpg

Marengeissa oli selvä ero valmistustavasta riippuen. Nuo ranskalaiset marengit ovat kovempia, mutta mureita, ja sveitsiläiset huoneilmassa kuivatetut jotenkin hmmm... tiiviimpiä, mutta suussasulavia. En keksi oikein sopivaa sanaa niille. Ensimmäinen ajatus oli oikeastaan, että ovatko nämä edes marenkeja, niin erilaisia ne olivat. Meillä tykättiin kyllä molemmista.