hedelm%C3%A4leip%C3%A44.jpg

Tein siskolleni ja itselleni jouluksi hedelmäleipää. Samaa leipää kuin viime vuonna, mutta nyt lisäsin taikinaan reilusti enemmän hedelmiä, pähkinöitä ja siemeniä. Tein myös kahden ison sijasta kolme pienempää leipää. Tuli kyllä ihanan hedelmäistä ja pähkinäistä leipää. Tätä reseptiä käytän jatkossakin.


HEDELMÄINEN JOULULEIPÄ

2 tai 3 leipää


50 g hiivaa

6 dl vettä

1 rkl hunajaa

1 1/2 tl suolaa

1 dl kauraleseitä

1 dl kaurahiutaleita

11 - 12 dl vehnäjauhoja

5 dl kuivattuja hedelmiä (mm. luumu, aprikoosi, omena), pähkinöitä, manteleita, siemeniä


Liuota murennettu hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää hunaja ja suola. Sekoita joukkoon leseet, hiutaleet ja sen verran jauhoja, että taikina on vellimäistä.

Lisää rouhitut pähkinät, silputut kuivatut hedelmät, mantelit ja siemenet. Alusta taikinaan vähitellen loput jauhot ja vaivaa kimmoisaksi. Kohota peitettynä tunnin ajan.

Jaa taikina kahtia. Vaivaa taikinasta ilmakuplat pois jauhotetulla alustalla. Muotoile taikina kahdeksi tai kolmeksi pitkänomaiseksi leiväksi. Nosta ne voilla voideltuihin vuokiin (vetoisuus 1 l). Kohota peitettynä vielä 15 - 20 minuuttia. Ripottele joululeipien päälle hieman jauhoja ja koristele halutessasi kokonaisilla pähkinöillä. Paista 225-asteisen uunin keskitasolla noin 25 minuuttia, kunnes hedelmäiset joululeivät ovat kypsiä ja kauniin värisiä.


Taikinassa ei ole lainkaan lisättyä rasvaa, vaan se saa mehevyytensä pähkinöistä ja kuivatuista hedelmistä.


* Muuntele leipää vaihtamalla hedelmiä ja pähkinöitä.

* Leivo hedelmäiset joululeivät paistonkestäviin kartonkivuokiin (esim. Eskimo) ja kääräise ympärille kakkupaperia, niin saat kauniin ruokalahjan.


hedelm%C3%A4leip%C3%A43.jpg