Kolmios%C3%A4mpyl%C3%A4t4.jpg

Sämpylöistä tulee mitä milloinkin. Yleensä pätkin taikinapötkön suoraan pellille. Nyt sain pikku tilauksen siskoltani ja halusin vähän panostaa muotoonkin. :) Toiveissa oli siemensämpylöitä. Siemenet leivässä on kyllä aivan parasta! Tein samalla lapsille ihan perussämpylöitä. Tein litran taikinan, jonka jaoin noin puoleksi. Toiseen puoleen lisäsin siemeniä. 

Kolmios%C3%A4mpyl%C3%A4t2.jpg

 

MUHKEAT KAURALESESÄMPYLÄT SIEMENILLÄ JA ILMAN

 

Taikina:

1000 g vettä

75 g hiivaa

3 tl suolaa

1 dl öljyä

2 rkl hunajaa

3 dl kauraleseitä

vehnä- ja hiivaleipäjauhoja (käytin 800g + 500g)

 

Puoleen taikinaan:

1 1/2 auringonkukansiemeniä

1 dl seesaminsiemeniä

1/2 dl kurpitsansiemeniä 

(tai oman maun mukaan)

 

Pintaan:

jauhoja / siemeniä

 

Sekoita kädenlämpöiseen veteen hiiva, suola, öljy, hunaja, kauraleseet ja osa jauhoista. Vaivaa taikinaa samalla jauhoja lisäten, kunnes taikina alkaa irrota kulhon reunoilta. Taikina saa jäädä kuitenkin hiukan pehmeäksi. Ota puolet taikinasta pois kulhosta ja jätä lepäämään muovin alle. Lisää siemenet toiseen puoleen ja vaivaa ne taikinaan. Jätä taikina muovin alla lepäämään n. 15 minuutiksi.

Leivo ensin siemenettömät sämpylät. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa sitä hetki. Pyöritä taikinasta ensin pitkähkö pötkö. Painamalla pötkö matalaksi (2-3 cm) ja leikkaa pötköstä vinosti paloja (kuva ylempänä). Nosta palat pellille ja anna kohota muovin alla n. 30 minuuttia. Voit jauhottaa sämpylöiden pinnan sihtaamalla jauhoja. 

 ​Kolmios%C3%A4mpyl%C3%A4t.jpg

Tee siemensämpylät samalla tavalla. Ennen kuin nostat sämpylät pellille, kostuta sämpylöiden pinta vedellä esim. pullasudilla. Kasta sen jälkeen sämpylän pinta siemensekoituksessa ja nosta pelille kohoamaan muovin alle.

Paista sämpylöitä 225 asteessa uunin keskiosassa 12 -14 minuuttia.

 

Kolmios%C3%A4mpyl%C3%A4t5.jpg