donitsit.jpg


Nämä herkut mulla meinasi ihan unohtua. Olin monesti katsellut donitseja eri blogeissa, miten herkullisilta ne näyttivätkään! Nyt viimein pihi leipuri teki suuren investoinnin ja osti donitsipellin (n.9e). :) Ja heti piti päästä kokeilemaan. Voi miten helpolla saakaan ihania herkkuja! Tarjottiin näitä yksille synttärivieraille jo jokin aika sitten.


Päädyin luottoblogisti Suklaapossun ohjeeseen, löytyy täältä. Kiitos Suklaapossu! <3 Ohje on kopioitu sieltä. Käykää katsomassa Suklaapossulta hienot vaihekuvat! Jos käytät muffinssipeltiä, poraa omenaporalla reiät paistettuihin donitseihin.



HELPOT DONITSIT UUNISSA

12 kpl

Ainekset:

0.5 dl öljyä

1.25 dl piimää

1 kananmuna

1 dl sokeria

0.5 tl suolaa

3 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

0.5 tl soodaa

1 tl vaniljasokeria

1 tl kardemummaa 


Lisäksi:

n. 50-100 g voita

n. 1 dl sokeria

n. 1-2 tl kanelia

tai sulaa suklaata tm. kuorrutetta


Sekoita öljy, piimä, muna ja sokeri kulhossa sekaisin. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää nesteiden joukkoon. Sekoita sekaisin, mutta älä vaivaa. Öljyä donitsipelti kevyesti. Laita taikina vaikkapa tukevaan pakastepussiin, leikkaan kulmaan pieni reikä ja pursota taikinaa donitsipellin koloihin noin puoleenväliin asti.  Paista uunin keskiosassa 200 asteessa n. 6-7 min. Seuraa donitseja, äläkä kypsennä niitä liikaa. Valmis donitsi on keskeltä kevyesti painettuna kiinteä, mutta pehmeä. Voit paistaa taikinan myös tavallisella muffinipellillä tai minimuffinipellillä. Huomaa, että paistoaika saattaa olla hieman pidempi tavallista muffinipeltiä käytettäessä. 

Sekoita kaneli ja sokeri keskenään. Jos haluat hyvin kosteat ja maukkaat donitsit, sulata niitä varten 100 g voita. Dippaa donitsit kuumaan voihin heti uunista oton jälkeen n. sekunnin ajan. Lusikoi donitsin päälle sokeri-kaneliseosta joka puolella. Jäähdytä hetki ja nauti! 


Jos et käytä donitsin pinnalla sokeria, vaan teet donitseille erillisen kuorrutteen, ei donitseja välttämättä tarvitse dipata voihin uunista ottamisen jälkeen. Tällöin riittää, että voitelet donitsit voilla esim. pullasutia apuna käyttäen uunista ottamisen jälkeen. Voita tarvitaan tällöin vähemmän (n. 50 g). Myös sokeroituun donitsiin riittää kevyt voitelu ennen sokerointia.


Vinkkejä:

* Paista donitseja vain sen verran, että ne ovat juuri ja juuri kypsiä, niin se säilyttävät mehevyytensä.

* Upota donitsit sulaan voihin välittömästi uunista ottamisen jälkeen, niin ne imevät rasvaa sopivasti sisäänsä ja maistuvat aivan kuin rasvassa keitetyt donitsit.

* Kokeile maustaa donitsit kardemumman sijasta vaikkapa raastetulla appelsiinin tai sitruunan kuorella.


donitsit3.jpg