pullat.12jpg.jpg

Viime viikolla oli pitkästä aikaa pullapäivä. Rakastan edelleen pullia! ;) Tein litran taikinasta neljänlaisia pullia: mantelikierteitä, vanilijalehtiä ja peruskanelisolmuja sekä 1/4 taikinaa lapset tekivät omanlaisia pulleroita minun pyöreiden pullien lisäksi. Pinnalle käytettiin jo aika tuttuun tapaan stroisselimurua.


1 LITRAN PULLATAIKINA


1l kädenlämpöistä vettä tai maitoa

100 g hiivaa

300 g sokeria

25 g suolaa

15-20 g kardemummaa

2 munaa

n. 2100 - 2200 g vehnäjauhoja

300 g voita


LIsää kädenlämpöiseen nesteeseen hiiva, suola, sokeri, kardemumma, kananmuna ja osa vehnäjauhoista. Sekoita ainekset. Lisää jauhoja ja vaivaa taikinaa yleiskoneella tai käsin. Lisää pehmeä voi nokareina ja vaivaa taikinaan. Lisää vielä jauhoja ja vaivaa kimmoisa taikina. Anna taikinan levätä muovin alla 15-20 minuuttia.


Voiteluun:

kananmunaa


Stroisselimuru:

90 g voita

90 g sokeria

160 g vehnäjauhoja

Sekoita vatkaimella nopeasti murumaiseksi.


pullat6.jpg


Mantelikierteet 1/4 taikinasta:

n. 20 kpl


150 g mantelimassaa

30 g voita

2 - 3 rkl vettä

1 tl hienonnettua kardemummaa

Raasta mantelimassa ja sekoita siihen muut ainekset. Kauli taikina 20 x 60 cm levyksi. Levitä täyte levylle ja taita taikinalevy pituussuunnassa kolminkerroin. Käännä sauma alaspäin. Leikkaa levy 3 cm paloiksi. Tee pitkä viillos kunkin palan keskelle ja vedä puolet taikinapalasta viilloksen läpi. Nosta pullat pellille ja anna kohota. Voitele pullat munalla ja ripota päälle esim. stroisselia. Paista uunin keskiosassa 225 asteessa n. 12 minuuttia.


pullat.10jpg.jpg


pullat7.jpg


Vanilijalehdet 1/4 taikinasta:

n. 20 kpl


75 g voita

2 rkl sokeria

1 - 2 rkl vanilijasokeria + päälle hiukan lisää


Sekoita täytteen ainekset keskenään. Kauli taikina 26 x 60 cm levyksi. Levitä täyte taikinalle. Kääri levy tiiviille rullalle pitkältä sivulta alkaen. Leikkaa rulla 2 1/2 cm levyisiksi paloiksi. Tee jokaiseen palaan syvä viillos niin että palat jäävät takareunasta kiinni. Levitä palasia hiukan toisista erilleen. Kohota pullat, voitele ja ripottele päälle stroisselimurua ja vanilijasokeria. Paista 225 asteessa n. 12 minuuttia.

pullat.11jpg.jpg


pullat8.jpg


Kanelisolmut 1/4 taikinasta:

n. 20 kpl


sulaa voita 

kanelia

sokeria


Kauli taikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Levitä pinnalle voisulaa ja ripottele päälle kaneli ja sokeri. Taita levy kolminkertaiseksi (tai kaksin-). Leikkaa levystä n. 1- 2 cm levyisiä siivuja. Venytä siivuja hieman ja kierrä kevyesti kierteelle. Kiepsauta kierteet solmulle ja nosta pellille. Anna kohota muovin alla n. 30 minuuttia, voitele munalla ja ripottele päälle stroisselia. Paista 225 asteessa n. 12 minuuttia.


pullat9.jpg