- Keittotaito vuodelta 1933 -

suomalaiset%20kahvileiv%C3%A4t.jpg

Selailin vanhaa reseptikirjaa ja silmääni pisti näiden suomalaisten kahvileipien ohje. Ohjeessa oli käytetty karvasmanteleita. En ole kaupassa koskaan niihin törmännyt enkä alkanut niitä nytkään jäljestämään, vaan päätin hieman muokata ohjetta. Minulla oli kaapissa karvasmanteliöljyä, joten löytyi sille nyt käyttöä. 

Pikkuleivät olivat ihanan suussasulavia ja karvasmantelin maku sopi näihin loistavasti. Ensi kerralla laitan aromia hiukan enemmän, nyt aromi maistui miedosti.

suomalaiset%20kahvileiv%C3%A4t6jpg.jpg

Vanhat ohjeet on tosi kivoja!

 

 SUOMALAISET KAHVILEIVÄT

n. 40 pikkuleipää

 

140 g voita

195 g vehnäjauhoja

1 1/3 rkl sokeria

4 kuoretonta mantelia

2 1/2 tl karvasmanteliaromia (laittaisin hiukan enemmän)

Huom. aromeissa saattaa olla eroja, joten kannattaa makustella taikinaa!

 

Voiteluun:

1 munanvalkuainen

 

Päälle:

8 mantelia

1 rkl raesokeria

 

Hienonna mantelit pieneksi muruksi. Vaahdota pehmeää voita ja sokeria pari kolme minuuttia. Lisää taikinaan jauhot, mantelimurut ja aromi. Tarkista aromin maku. Jaa taikina neljään osaan ja pyöritä osista pitkiä noin sormen paksuisia tankoja. Jaa tangot muutaman sentin pätkiin ja nosta pätkät pellille leivinpaperin päälle. Hienonna mantelit ja sekoita raesokerin kanssa. Voitele pikkuleivät valkuaisella ja ripottele päälle raesokeri-manteliseosta. Paista 200 asteisen uunin keskiosassa n. 10 minuuttia, kunnes pikkuleivät ovat saaneet hiukan väriä. Pikkuleivät murenevat lämpiminä helposti, joten kannattaa antaa ensin jäähtyä pellillä.

suomalaiset%20kahvileiv%C3%A4t3.jpg

 

- Suomi 100 vuotta -