juustopitko4.jpg

Kotileipurin Lämpimäiset - kansiosta löytyi niin ihanan näköinen juustopitko, että pakko oli testata pikimiten. Ja oikea herkkuleipä olikin, jos näin vaaleaa voi edes leiväksi sanoa. Kyllä tämä menisi kahvileivästäkin, mutta suolainen on kuitenkin kyseessä. :) Tein ohjeesta oman version. Lisäsin mm. juuston määrää. Oreganon tilalta käytin pitsamaustetta. Leipä oli miedosti juustoinen ja miedosti mausteinen. Leipä sopii hyvin tarjottavaksi mm. keiton tai salaatin lisukkeena.

juustopitko.jpg

Tosi yksinkertaisella tavalla saa kauniin leivän tehtyä, kun pyörittelee taikinasta palloja ja asettelee ne yllä olevalla tavalla leipävuokaan. Tein itse taikinaa vähän isomman satsin niin sain samalla tavallisia sämpylöitä, mutta ohjeessa on annos yhteen leipään.


JUUSTOPITKO

1 leipä


Taikina:

25 g hiivaa

50 g voita

2 1/2 dl vettä tai maitoa

1 tl hunajaa

n. 3/4 tl suolaa

n. 6 - 7 dl vehnäjauhoja


Täyte:

2 dl juustoraastetta

2 tl pitsamaustetta, basilikaa tms.


Pinnalle:

munaa

pitsamaustetta tms.


Sulata voi. Lisää siihen kädenlämpöinen neste. Murenna joukkoon hiiva. Lisää suola, hunaja ja suurin osa jauhoista. Vaivaa taikina jauhoja lisäillen sileäksi ja kimmoisaksi, jolloin se alkaa irrota kulhon reunoista. Kohota taikinaa muovin alla n. 30 minuuttia. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa se uudelleen kimmoisaksi tarvittaessa jauhoja lisäten. 

Painele taikina ohueksi levyksi ja ripottele sen pinnalle juustoraaste ja mauste. Taika levy kaksinkerroin ja painele / vaivaa mausteet taikinan sisään. Muotoile taikinasta pitkä tanko ja leikkaa se 17 tai 18 osaan. Pyörittele palat palloiksi ja nosta voideltuun pitkänomaiseen leipävuokaan (1 1/2 l) kuvan osoittamalla tavalla.12 palloa vuoan pohjalle ja 5 tai 6 palloa alimmaisten pallojen päälle. Kohota leipää muovin alla n. 30 minuuttia. Voitele leipä munalla ja ripottele pinnalle maustetta. Paista leipä uunin alatasolla 200 asteessa n. 30 minuuttia.


juustopitko3.jpg