pitsapiirakka.jpg

Meillä synttärivieraita ruukaa tulla vähän kauempaa ja koko päiväksi, joten juhlissa on aihetta tarjota myös ruokaa tai ruokaisampaa suolasta. Tämän toukokuun synttäreillä mentiin salaatilla ja tuhdellla pitsapiirakoilla. Tykkään kyllä pitsapiirakoista paljon. Niihin tulee pohjan päälle maustettua tuorejuustoa, mikä antaa sekä makua että mehevyyttä. Ja onhan tuo iso piirakka komea ilmestyskin! Tykkään paljon Kinuskikissan pohjasta, ja täytteitähän voi jokainen soveltaa mieltymystensä mukaan. Itse tein tonnikala-jauheliha-kirsikkatomaatti- sekä kinkku-jauheliha-ananaspiirakat.

pitsapiirakka2.jpg

Ohje on siis alunperin Kinuskikissalta, kiitos sinne! :) Täytteet olen muokannut mieleisekseni.


PITSAPIIRAKKA

1 iso

(minulla tuli tästä taikinasta hyvinkin 60 cm uunin pellille sopiva)


Taikina:
3 dl maitoa
½ pkt hiivaa
1 tl suolaa
2 rkl öljyä
1 rkl hunajaa

1 ½ dl kauraleseitä
6 dl vehnäjauhoja


Täyte esim. 1:
1/2 - 1 sipuli
200 g kinkkua

250 g jauhelihaa
150 g yrtti- 
tai ruohosipuli tuorejuustoa tai oman maun mukaan
1 prk ananaspaloja
3 dl (n. 100 g) juustoraastetta 
tai enemmän


Täyte esim. 2:
1/2 - 1 sipuli

2 prk tonnikalaa

250 g jauhelihaa

150 g maustettua tuorejuustoa

kirsikkatomaatteja

3 dl juustoraastetta tai enemmän



Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murenna hiiva joukkoon. Sekoita, kunnes hiiva on liuennut maitoon. Lisää suola, öljy, hunaja ja kauraleseet. Sekoita taikinaan pienissä erissä vehnäjauhot esimeksiksi vatkaimen taikinakoukuilla vaivaten. Anna kohota lämpimässä paikassa liinalla peitettynä täytteen valmistamisen ajan.


Valmista täyte. Kauli taikinasta leivinpaperin päällä iso, pyöreä levy. Vedä levy leivinpapereineen pellille. Sivele pinnalle tuorejuustoa. Levitä päälle täytteet. Taita reuna parin sentin matkalta täytteen päälle ja painele sormella ryppyjä. Kohota liinan alla 10 minuuttia. Voitele reunat munalla. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla 20 – 25 minuuttia.


pitsapiirakka.4jpg.jpg