ruispiparit1.3jpg.jpg

Blogissani on selvästi meneillään ruisteema. Se on ihan tietoinen valinta ja juuri nyt mielenkiinnon kohde. Luin jostain, että ennenvanhaan monet kahvileivät leivottiin rukiista tai ohrasta, kun vehnää oli vähän. Ruis antaakin moniin leivonnaisiin tosi hyvän makulisän. Ja onhan se ihmiselle muutenkin parempi kuin valkoinen vehnä. :)

Piparit tulivat mieleeni varmaan siitä syystä, että olen varannut pöydän joulumessuilta ja haluan testailla muutamia juttuja. Tämäkin taikina oli siinä osa-apulaisena. :)

Nämä piparit ovat suussasulavia ja maultaan melko mietoja. Hieman karkeita ja tosi hyviä! 

ruispiparit1.jpg

Piparit pystyy leipomaan samantien. Taikina on pehmeää, mutta aika helppo käsitellä. Pöydälle kannattaa kuitenkin levittää reilusti ruisjauhoja ennen kaulimista.

 

RUISPIPARIT I

n. 1 peltillinen

 

100 g voita

50 g sokeria

1/2 tl leivinjauhetta

1 tl piparkakkumaustetta (tai enemmän)

1/2 tl kardemummaa (tai enemmän)

1 1/4 dl ruisjauhoja (tai hiukan enemmän)

3/4 dl perunajauhoja

 

Vaahdota voi ja sokeri. Sekoita kuivat ainekset keskenään ja vatkaa nopeasti taikinaan. Jos taikina vaikuttaa hankalan löysältä, lisää hieman ruisjauhoja. Jauhota leivinpöytä ruisjauhoilla. Kauli taikina ohueksi (3-4mm) ja ota muotilla pipareita. Nosta piparit leivinpaperin päälle pellille ja paista 200 asteessa uunin keskitasolla 6-8 minuuttia. Tarkkaile etteivät pääse palamaan!

ruispiparit1.4jpg.jpg

Vehnäpipareihin verrattuna nämä ovat hieman huokoisia ja karun näköisiä. Omalla tavalla kauniita. :)