suunnistajan%20s%C3%A4mpyl%C3%A4t3.jpg

Näiden sämpylöiden resepti on urheilijan sinnikkyydellä kulkenut noin 10 vuotta mukanani kuudessa seitsemässä eri kodissa ja olen aina aikonut testata näitä "joskus". Nyt oli vihdoin näiden aika. :D Ohje on suunnistaja Minna Kaupin bravuuri "Suunnistajan sämpylät", ja se on julkaistu noin 10 vuotta vanhassa Sport-lehdessä. 

Tosi maukkaita ja ihanan rouheisia sämpylöitä. Sopii kaikille muillekin kuin suunnistajille. ;)

suunnistajan%20s%C3%A4mpyl%C3%A4t2.jpg

 

SPORTTISÄMPYLÄT

 

10 kpl

 

1 dl kuorittuja auringonkukan siemeniä

1-2 rkl pellavansiemeniä

1-2 rkl seesaminsiemeniä

2 dl vettä

1 pss kuivahiivaa

½ tl suolaa

n. 4 dl sämpyläjauhoja

4 aurinkokuivattua tomaatinpuolikasta

½ prk raejuustoa (100g)

2 rkl aurinkotomaattien säilöntäöljyä

(1 valkosipulinkynsi murskattuna)

 

Pinnalle:

maitoa ja seesaminsiemeniä

 

Mittaa siemenet kulhoon. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja kaada siementen päälle. Anna jäähtyä 42-asteiseksi. Sekoita kuivahiiva desiin jauhoja. Kaada siemenseoksen joukkoon, peitä liinalla tai muovilla ja anna levätä noin 10 minuuttia. Silppua sillä aikaa aurinkokuivatut tomaatit.

Kun taikinajuuri kuplii kevyesti, sekoita joukkoon suola ja osa lopuista jauhoista. Vaivaa taikinaa hetki. Sekoita joukkoon raejuusto, tomaattisilppu, öljy (ja murskattu valkosipuli). Vaivaa taikinaa ja lisää jauhoja vähitellen, kunnes taikina on pehmeää ja irtoaa kulhon reunoista ja käsistä. (Annoin itse taikinan levätä tässä vaiheessa hetken.)

Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja leivo siitä paksu tanko. Jaa tanko 10 palaan ja pyörittele jauhojen avulla sämpylöiksi. Nosta sämpylät leivinpaperilla vuoratulle pellille, peitä liinalla tai muovilla ja anna kohota noin kaksinkertaisiksi (20-30 min). Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.

Voitele sämpylät maidolla ja ripottele pinnalle seesaminsiemeniä. Paista uunin keskiosassa noin 10 minuuttia, kunnes ne ovat kullanruskeita pinnalta ja pohjakin saanut väriä.

 

suunnistajan%20s%C3%A4mpyl%C3%A4t.jpg