- Leipäkuukausi -
Sipulileipä on pyörinyt mielessäni jo viime vuoden puolella. Söin kerran Ranskassa sipulisämpylöitä ja ne maistuivat tosi herkullisille. Siitä kai sipulin lisääminen leipään tulikin mieleen. Ranskassa leipä oli vaaleaa vehnäleipää. Minä halusin tällä kertaa terveellisempää vaikka vehnäjauhoja käytinkin. Testasin nyt eka kertaa täysjyvävehnäjauhoja. Kuitua 12 g/100 g. Kuten kuvasta näkyy, leipä ei ole mitään pehmoisinta pumpulileipää, mutta maukasta se oli. Erityisesti tykkäsin tuosta sipulileivästä. Pintasipulit meinasivat vain kärvähtää, kun unohtuivat uuniin hiukan liian pitkäksi aikaa. ;) Jos vain on sipulin ystävä on, suosittelen kokeilemaan omaan lempileipään! :)
Mainittakoon, että tuo kiekuraleipä on 4-vuotiaan taidonnäyte. Eikös ole hieno?! Taikina tosin on moneen kertaan kaulittu, pyöritelty, torttuhyrrällä koristeltu ennen kuin se päätyi tähän muotoon. :D
TÄYSJYVÄLEIPÄSET (SIPULILLA)
16 - 20 isoa leipästä
50 g hiivaa
5 dl kädenlämpöistä vettä
1 1/2 dl sokeria
2 tl suolaa
1/2 dl rypsiöljyä
10-11 dl täysjyvävehnäjauhoja
Vaivaa ainekset taikinaksi. Anna levätä muovin alla puolisen tuntia lämpimässä paikassa. Muotoile leiviksi ja nostata taas noin puoli tuntia. Paista 225 asteessa 12-15 minuuttia.
Sipulilisä:
2 keskikokoista sipulia pilkottuna ja öljyssä kuullotettuna
pinnalle 1 sipuli vastaavalla tavalla (varo polttamassa paistossa)
Vasemmalla sipulileipää ja oikealla ilman sipulia.
Kommentit