Olen monta vuotta halunnut tehdä tämän tyyppisiä leipiä. Nyt vihdoin innostuin ihan oikeasti. Olipa kiva kokeilu ja kokemus. Tällaiset sämpylät olisivat mukavia esim. retkellä. Aika yksinkertaisia tehdäkin, kuten sämpylät yleensä. Munia voi joko keittää etukäteen tai laittaa raakana uuniin. Raa´at munat jäävät löysiksi. Olisivat kyllä juuri minun lempparimunia, mutta keitin nyt munia lasten takia. :)
MUNAKUPPISÄMPYLÄT
12 kpl
Taikina:
100 g tuorejuustoa ja 1 ½ dl maitoa tai 2 ½ dl maitoa
15 - 20 g hiivaa
1 tl suolaa
¼ dl öljyä
vehnäjauhoja
12 raakaa (jää löysäksi uunissa) tai 3-5 minuuttia keitettyä munaa
voiteluun vettä tai kananmunaa
seesaminsiemeniä
Lietä tuorejuusto maidon sekaan. Lämmitä seos (tai maito, jos käytät pelkkää maitoa) kädenkämpöiseksi. Liota siihen hiiva. Lisää suola ja öljy ja alusta vehnäjauhoilla kimmoista taikina. Anna taikinan nousta n. puoli tuntia. Voitele muffinssipellin koloja hieman öljyllä tai vuokaspraylla. Jaa taikina 12 palaan. Pyöritä niistä pienet pallot ja aseta muffinssipellin koloihin. Paina munat taikinapaloihin varovasti mahdollisimman syvälle. Nostata sämpylät muovin alla. Kun sämpylät ovat kohonneet, paina munat taas pohjaan. Voitele sämpylät vedellä tai munalla ja ripottele päälle seesaminsiemeniä. Paista 225 asteisessa uunissa keskitasolla tai hieman alemmalla tasolla n. 15 minuuttia. Sämpylät kohoavat paiston alussa. Paina silloin vielä munat sämpylöiden pohjalle. Anna valmiiden sämpylöiden jäähtyä.
Jos innostusta riittäisi, munia voisi värittää esim. kostutetuilla puuväreillä.
Vesiväreissä olisi väriveden valumisen riski, mutta onnistuisi varmaan niilläkin. :)
Kommentit