SL706216.jpg

Tämä ihanaakin ihanempi piparimarenkikakku sopii loistavasti jouluun. Kaivoin sen siksi tässä vaiheessa tuolta arkistojen kätköistä, jos joku etsii kahvipöytään jotain erikoisempaa tarjottavaa. :) Ehkä tämä muistutus inspiroi minuakin joulun alla. Vielä kun on mietinnässä, millä jouluna herkutellaan. ;) Tämä kakku on helposti muunnettavissa myös gluteenittomaksi.

 

PIPARIKAKKU MANTELIMARENKIPOHJALLA

 

Pohja:

(2 x halk.19 cm)

 

valkuaisia 70 g (2 isoa)

sokeria 100 g (reilu 1 dl)

vanilijakreemijauhetta 10 g (3 reilua tl)

perunajauhoa 20 g (2 reilua rkl)

mantelilastuja 70 g (2 reilua dl)

(hieman kannattaa mantelilastuja murentaa, voi korvata myös manteli- tai pähkinärouheella)

 

Pohjan päälle:

valkosuklaata 50 g sulatettuna

 

Täyte:

1 prk (200 g) piparkakkurahkaa (Arla)

1 dl vispikermaa

5 kpl pienehköjä pipareta

 

Päälle:

3 dl vispikermaa

n. 30 g valkosuklaata

n. 10 piparia

ripaus kanelia

jäisiä puolukoita

 

Pohjaa varten piirrä lyijykynällä leivinpaperille kaksi halk. 19 cm ympyrää (testaa sopiiko pellille, minulla sopi juuri ja juuri). Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi osan (n.1/2) sokerin kanssa. Lisää vatkauksen aikana loput sokerit ripotellen. Sekoita kuivat ainekset keskenään ja lisää vaahtoon varovasti käsin sekoittamalla. Mantelilastuja kannatta todellakin murentaa, että sopii pursottimen läpi tulemaan. Käytin pursottamiseen pelkkää kertakäyttöpussia. Pursota ympyränmallisia pohjia piirretyille ympyröille. Paista 140 asteisessa uunissa n. 30 minuuttia ja jätä sen jälkeen uuniin kuivumaan uunin luukku raollaan. Samalla pohjat jäähtyvät.

 

Sulata valkosuklaa ja levitä se pullasutilla pohjien päälle.

 

Vatkaa kerma (voit vatkata koko kermamäärän kerralla). Ota vatkatusta kermasta 100g ja sekoita se piparkakkurahkan kanssa. Aseta toinen kakkupohjista tarjoiluvadille tai kakkupahville ja levitä lähes koko täyte pohjan päälle. Murenna 5 piparia täytteen päälle. Aseta toinen kakkulevy päällypuoli alaspäin täytteen päälle (eli tasainen pinta jää ylöspäin). Lopulla täytteellä ”tilkitse” tyhjät kolot, mitä jää reunojen sisäpuolelle.

 

Levitä pinnalle ohut kerros kermaa ja pursota tasapäätyllalla tai vastaavalla pallopursotusta kakun pintaan. Palastele piparkakkuja ja paina ne kakun reunoille kermaan kiinni. Sulata valkosuklaa, kaada leivinpaperin päälle ja levitä ohueksi levyksi. Anna jähmettyä kylmässä. Lohko sen jälkeen valkosuklaasta paloja ja asettele reunimmaisten pallopursotusten eteen. Ripottele kakun päälle hieman kanelia ja asettele muutamia puolukoita koristeeksi.

 

piparikakku.jpg