SL709394.jpg

Alla oleva kakkuni pärjäsi Kermaruusun blogissa olleessa Kylmät kahvijuomat leivonnassa -kilpailussa hienosti. Kermaruuu valitsi kakkuni ykköseksi. Kiitos Kermaruusu! :) Palkinnoksi sain Frezza-tuotepaketin, joten näitä juomia nyt on hetkeksi riittämiin. Ehkä joku pullo päätyy leivonnaisiinkin. :)

Kermaruusun version kakustani näette tuolta kilpailulinkistä. Upea kakku! Pinnan Kermaruusu oli tehnyt hyytelösokerista, kun minulla se on kahvisiirappia. Itse tykästyin ihan täysillä tuohon siirappiin. Siirapin ongelma on vain sen liiallinen valuvuus, mutta se saisi kuitenkin hieman valua. Olen testaillut hieman siirappia sokerilla ja hillosokerilla eri määrillä, mutta paras siirappimuoto on edelleen tuo, mikä on alla olevassa reseptissä. Sokeri kiteytyy helposti jäähtyessään sekä lisäsokerilla että hillosokerilisällä. Pitää vielä joskus testata tuo hyytelösokeri, jos ripsauttaisi sitä vain himpun verran siirapin joukkoon.

frezza5.jpg

 

KAHVINEN FREZZA-KAKKU

(halk. n. 19 cm vuokaan)

 

Pohja:

40 g voita

20 g tummaa suklaata

30 g rypsiöljyä (n. 1/3 dl)

65 g Paulig Frezza forte -kahvijuomaa (0,65 dl)

50 g ranskankermaa (1/2 dl)

1 kananmuna

90 g sokeria (1 dl)

100 g vehnäjauhoja (1,6 dl)

12 g tummaa kaakaojauhetta (1/3 dl)

1/2 tl leivinjauhetta

1/3 tl soodaa

1/4 tl suolaa

1 tl vanilijasokeria

 

Sulata voi ja suklaa mikrossa varovasti välillä sekoittaen. Sekoita joukkoon öljy, kahvijuoma, ranskankerma sekä muna. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Älä vaivaa, jottei taikina sitkisty. Kaada taikina voideltuun ja pohjalta leivinpaperoituun n. 19 cm irtopohjavuokaan paista 180 °C noin 20 minuuttia tai kunnes tikkuun ei jää kokeiltaessa taikinaa. Anna jäähtyä.Tasoita jäähtynyt pohja eli leikkaa keskeltä kohonnut osa pois. Leikkaa myös n.1 cm pohjan reunoilta pois. (Voit halutessasi paistaa pohjan pienemmässä (n.17 cm) vuoassa, jolloin reunoja ei tarvitse leikata.)

 

Täyte:

200 g maustamatonta tuorejuustoa

100 g ranskankermaa

2 dl vispikermaa

½ dl Paulig Frezza Forte -kahvijuomaa

½ dl Paulig Frezza Mocca -kahvijuomaa

70 g sokeria

3 tl tummaa kaakaojauhetta

1 tl vanilijasokeria

5 liivatelehteä

tilkka vettä tai kahvijuomaa

 

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kerma vaahdoksi. Notkista tuorejuusto ja lisää kermaan. Lisää myös ranskankerma, sokeri, kaakaojauhe, kahvit ja sokeri. Vatkaa ainekset nopeasti tasaiseksi. Tarkista maku. Kiehauta tilkka vettä tai kahvijuomaa ja liota liivatteet siihen. Valuta liivateseos koko ajan vatkaten täytteeseen.

 

Aseta pohjalevy tarjoilualustalle tai kakkupahville. Aseta halk. 19 cm irtopohjavuokan reunus kakkupohjan ympärille. (Voit halutessasi ensin voidella irtopohjavuoan reunat öljyllä ja sihdata tomusokerilla, jolloin vuoka irtoaa valmiista kakusta helposti.) Huomaa, että tarjoilualusta tai kakkupahvi näkyy pohjan reunoilta n. 1 cm verran joka puolelta. Kaada täyte pohjan päälle ja varmista esim. lusikan varrella se peittää myös reunasyvennyksen kunnolla. Tasoita kakun pinta ja nosta kakku hyytymään jääkaappiin yön yli.

 

Pintaan:

 

Kahvisiirappi: 1 dl vahvaa hyvää kahvia + 1 dl sokeria

Keitetään hiljaisella tulella niin kauan kunnes seoksesta tulee siirappimaista. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Siirappi kannattaa tehdä vain vähän ennen päälle kaatamista.

 

Vispikermaa ja kahvipapumakeisia

 

Pursota valmiin kakun päälle reunalle kermaruusukkeet. Koristele kahvipapumakeisilla. Valuta jäähtynyttä kahvisiirappia varovasti keskelle kakkua niin että se leviää tasaisesti kermaruusukkeihin asti. Nosta hetkeksi jääkaappiin, jotta siirappi hieman jähmettyy.