index-normal.jpg

SL707101-normal.jpg

Nyt ne sitten alkavat: penkkiurheilujan juhlaviikot, mahtavaa! :D Olympiakisojen kunniaksi piti ihan kakku tehdä - teki kyllä jo mielikin jotain hyvää leipäkuukauden jälkeen. (Herkutonta kuukautta on toki jäljellä vielä tämä päivä, mutta koska vieraita oli, pääsimme luvan kanssa herkuttelemaan. ;P) Tämä kakku on Juhlava suklaakakku Fiona Cairnsin Kahvipöydän kauneimmat kakut -kirjasta. Todella suklaista ja tummaa ja kosteaakin, ihanaa! Ne jotka tykkäävät pelkästään hyvin makeasta eivätkä pidä kovin tummasta suklaasta, eivät välttämättä ihastu tähän. Mutta ihanaa ja juhlavaa tämä nimenomaan oli. Laitan ohjeenkin, kunhan ehdin.

 

JUHLAVA SUKLAAKAKKU

(iso kakku, halk 30 cm:n vuokaan)

(tee puoli annosta 23 cm:n vuokaan, paistoaika lyhyempi)

 

Kakku:

300 g suolatonta voita kuutioituna sekä nokare vuoan voiteluun

4 tl pikakahvia + 4 rkl vettä

400 g suklaata (väh. 70% kaakaota)

280 g ruokokidesokeria

120 g vehnäjauhoja sihdattuna

1 tl leivinjauhetta

10 kananmunaa eroteltuina

1/2 tl suolaa

 

Kuorrute:

200 g tummaa suklaata paloteltuina (väh. 70% kaakaota)

1 dl kuohukermaa

50g suolatonta voita

 

Voitele kevyesti halk. 30 cm irtopohjavuoka. Vuoraa pohja ja reunus leivinpaperilla. Kuumenna uuni 170 asteeseen.

Nosta iso kuuman kestävä kulho hiljalleen kiehuvan vesikattilan päälle. Varmista, ettei kulhon pohja osu veteen. Sekoita pikakahvijauhe 4 rkl:een kuumaa vettä. Pane kahvi, suklaa, sokeri ja voi kulhoon ja sulata ainekset. Anna seoksen hieman jäähtyä. Sekoita leivinjauhe jauhojen joukkoon ja lisää jauhot suklaaseen. Sekoita sileäksi taikinaksi. Sekoita munankeltuaiset yksitellen joukkoon. (Varmista, ettei suklaa ole liian kuumaa, muuten munat hyytyvät!)

Vatkaa munanvalkuaiset ja suola kovaksi vaahdoksi. Kääntele iso lusikallinen valkuaisvaahtoa suklaaseokseen isolla lusikalla tai lastalla. Kun vaahto on sekoittunut, kääntele loppu vaahto taikinaan. Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta kevyesti lastalla. Pane uuniin ja paista 40-45 minuuttia (23cm:n vuoassa 1/2 annosta 25-35 min) eli kunnes pinta on kiinteä sormella kevyesti painettaessa eikä koetiukkuun jää keskeltä kokeiltaessa taikinaa. Valmiin kakun reuna alkaa irrota vuoasta.

Nosta uunista ja anna asettua vuoassa 5 minuuttia. Kumoa kakku ritilälle ja anna jäähtyä kokonaan. 

Valmista kuorrute. Pane suklaa, kerma ja voi kulhoon ja nosta kulho hiljalleen kiehuvan vesikattilan päälle. Varmista, ettei kulhon pohja osu veteen. Sekoittele, kunnes seos on kokonaan sulanut ja anna jäähtyä ja sakeutua hetki ennen kuin kaadat kakun päälle. Anna asettua vähintään 2 tuntia.

- - -

Aika perusteellinen ohje. :)

SL707108-normal.jpg

Olympialupaukseni on, että kakku per suomalainen mitali. Eli mitalikahvit keitetään ja mitalin arvoisen kahvileivän kera nautitaan. Höperö muori! ;D

SL707115-normal.jpg