- Leipäkuukausi -

SL706960-normal.jpg

Kylläpä tuntui mukavalta saada onnistunutta ruisleipää! Olkoonkin, että käytin sellaista kouluaikasta ohjetta, johon lisättiin hieman hiivaa apuaineeksi ja hieman vehnäjauhojakin. Ensi kerralla, sikäli mikäli saan juureni vielä toimimaan (Minä pönttöpää kun unohdin ottaa juurta talteen taikinantekovaiheessa! Alkuperäistä on vielä jäljellä, mutta sitä pitänee nyt herätellä henkiin.) kokeilen ilman hiivaa ja pelkillä ruisjauhoilla. Lapset kyllä tykkäsivät tästä, kun ei ollut liian ärpäkkää. Paitsi pikku kuningas ei oikein tykännyt, kun söin itse aika monta palaa. Yö oli sen mukainen. : / Tein leipiä kahdessa erässä, aamupäivällä ja illalla. Aloin epäillä, että reseptissä on jotain vikaa niin en tohtinut heti tehdä koko satsia. Ei siinä vikaa ollutkaan. :) Laitan reseptin tähän, kunhan taas piiperoilta joudan.

 

RUISLEIPÄ

(ohje koulusta, pienennetty ja muokattu kotioloihin)

 

Raski:

20 g hapanjuurta eli raskin siementä

500 g vettä (+30 astetta)

390 g ruisjauhoa

 

Sekoita huolellisesti vesi, raskin siemen ja jauhot (vispilällä). Jätä liinan alle huoneenlämpöön käymään 12 tunniksi. (Koulussa mittailimme tämän vaiheen jälkeen pH:ta ja tarvittaessa elvytimme, mutta kotioloissa se ei kovinkaan monella lienee mahdollista mittailla pH:ta)

 

Taikina:

910 g edellinen raski

500 g vettä (+30 astetta)

22 g suolaa

24 g hiivaa

370 g vehnäjauhoja

580 g ruisjauhoja

Lietä hiiva ja suola veteen, lisää ne hapanraskiin, sekoita muut aineet huolellisesti, älä vaivaa. Anna taikinan levätä leivinastiassa 1 tunnin lämpimässä paikassa (esim. vesihauteessa). Kaada taikina reilusti ruisjauholla jauhotetulle pöydälle ja paloittele taikina. (Pellille menee 1 reikäleipä (400 -500g taikinaa tai 2 n. 1/2 kg limppua.) Muotoile limppuja tai reikäleipiä. Pistele reikäleivät hyvin. Heitä limppujen päälle hieman ruisjauhoja. Laita liinan tai muovin alle nousemaan mielellään lämpimään paikkaan n. tunniksi. Limput matalenee noustessaan ja pintaan tulee kauniita kuvioita. Paista leipiä +240 asteessa reikäleipiä n. 20-25 minuuttia, limppuja pitempään. Ovat kypsiä, kun pohjaan koputtaessa kuuluu kumea ääni. Heitä paiston alussa uunin pohjalle hieman vettä, jolloin leivät höyrystyvät.

 

SL706964-normal.jpg

Reikäleipää.

SL706970-normal.jpg

Pari pikku limppua.

SL706978-normal.jpg

Iltaleivät. :)