Tänään paistettu kaksi pientä leipää. Muorin luonteesta johtuen toinen lätsähti. blush Puuhailin tietysti muuta leipien noustessa ja pääsivät vähän nousemaan liikaa. No, ei se vielä mitään, kun olisin vain työntänyt sievästi uuniin paistumaan, mutta kun... Mutta kun pitää aina päästä tekemään pintaan jotain jälkeä. Vaikka hyvin tiesin, että voi tapahtua - ja tapaahtuukin - lätsähdys. Mutta uskoin taas pieneen ihmeeseen niinkuin aina joskus vastoin tosiasioita. wink Toiseen onnistui ristiviillot vielä hyvin, mutta toiseen halusin tehdä veitsellä pistojälkiä (järki hoi!), kuten Saksassa aikoinaan. Puuuhhhh, näkyi vain, kun leivästä tuli ilmat pihalle. surprise Harmitti tietenkin! Ajattelin nyt viimein ottaa opikseni ja olla toivomatta liikaa seuraavalla kerralla. laugh

ÄLKÄÄ SIIS IKINÄ VIILLELKÖ TAI PISTELKÖ YLINOUSSEITA LEIPIÄ!

Mutta hyvää leipää tämä on makuasioista riippumatta. smiley

VILJAKAISEN VAKITUISTA MUOKATTUNA VERSIONA

2 pientä leipää

Taikina:

345 g vehnäjauhoja
75 g kaurahiutaleita
65 g ruisjauhoja
25 g hiivaa
20 g siirappia
20 g pehmeää voita tms.
15 g mallasuutetta
10 g suolaa (aika reilu määrä, vähempikin riittää)
3 ½ dl vettä

Liota kaurahiutaleet veteen. Lisää muut aineet ja vaivaa kimmoisaksi taikinaksi käsin tai koneella.
Anna taikinan ”levätä” 15-20 minuuttia muovin alla. Leivo kaksi pyöreää leipää ja aseta ne pellille. Voit sihdata hiukan jauhoja päälle tai olla sihtaamatta. Jauhotuksen voi tehdä myös nostatuksen jälkeen.
Nostata muovin alla lämpimässä paikassa. Minulla riitti n. ½ tuntia. Nostatusaika riippuu huoneen ja taikinan lämpötilasta. Viillä tai pistele leipien pintaan kuvioita tosi terävällä veitsellä, jos haluat.
Paista uunin alimmalla tasolla aluksi 5 min 225 asteessa ja sen jälkeen laske lämpö 200 asteeseen vielä n. 20 minuuttia paistaen. Kypsä leipä ”kumisee” pohjaan koputtaessa.

yes

Mallasuutetta saa apteeksita. Se ei ole välttämätöntä leivässä, vaikka se lisää kyllä kuohkeutta, kuoren rapeutta ja antaa makua. Itselläni sattui olemaan, kun olin juuri hakenut sitä Senniläisen ummetusvaivaan. Siihenkin vaivaan tuntuu tepsivän. smiley

Ja toinen lisäys: jos haluaa maksimoida leipomisen hyödyn, kannattaa taikinan kokoa hieman suurentaa. Tulee siis kaksi isompaa leipää. Pellille sopii luultavasti n. 5 dl taikinasta kaksi leipää.