Viikonlopun kunniaksi kehittelin oman versioni omenahyveestä. Tuli aivan älyttömän hyvää!!! Melkein vertaisin Katri Antellin omenahyveeseen, mitä on tullut maisteltua viimeksi yli 10v sitten. Huh, kun on aikaa vierähtänyt! blush

OMENAHYVE

Pohja- ja päällyslevy (pellillinen, joka jaetaan kahtia):

250 g voita
1 ¼ dl sokeria
6 ¼ dl vehnäjauhoja
2 ½ tl leivinjauhetta
5 rkl vettä

1. Sekoita ainekset vettä lukuun ottamatta käsin tai vatkaimella murumaiseksi seokseksi. Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi massaksi. Nosta jääkaappiin kovettumaan tunniksi pariksi.
2. Kauli uunipellin kokoiseksi ja nosta pellille leivinpaperin päälle. (Itse kaulin taikinan pöydällä niin isoksi, että saattoi vielä nostaa helposti pellille taikinan repeytymättä ja leivinpaperin päällä loppuun.) Leikkaa taikina puoliksi ja levennä leikkaussaumaa n. ½ cm leveäksi, ettei sauma mene paistossa umpeen.
3. Pistele taikina hyvin haarukalla tms. ja paista uunissa 200 asteessa 10 – 15 minuuttia. Anna jäähtyä.
 
Omenatäyte ja kostutusmehu:

1 1/2 litraa omenoita pieniksi kuutioituna
2 dl vettä
1 dl sokeria
1. Keitä aineksia kattilassa n. 5 minuuttia, kunnes omenat pehmenevät hieman. 
2. Kaada omenakuutiot siivilään ja ota neste talteen kostutusmehuksi. Jäähdytä molemmat.

Vanilijakreemi-kermatäyte:
2 dl vispikermaa
70 g vanilijakreemijauhetta (hiukan alle 1 dl)
1 ½ dl vettä

1. Vatkaa kerma.
2. Vispaa kreemijauhe ja vesi sekaisin.
3. Yhdistä kerma ja kreemi.
 
Kuumamarenki:
(Sopivan kokoinen annosohje löytyi Pulla-akan sivuilta, kiitos vaan! smiley)

5 munanvalkuaista
250g sokeria
0.8 dl vettä

1. Kuumenna kasarissa sokeri ja vesi 118-121 asteeseen. Vatkaa samalla valkuaiset kovaksi vaahdoksi (Yleiskoneessa tuli kätevästi, massan jäähdyttäminenkin sujuu jouhevasti ilman käsiä.).
2. Kaada voimakkaasti vatkaten kuuma sokerivesi valkuaisvaahdon joukkoon. Vatkaa voimakkaasti pari minuuttia ja hiljennä sen jälkeen tehoja. Vatkaa rauhallisemmin, kunnes marenkivaahto on kiiltävää ja jäähtynyttä.

Kokoaminen:

1. Kostuta pohja- ja päällyslevyt. Toinen saa olla vielä pellillä. Pursota pellillä olevan päällyslevyn päälle kuumamarenki koripunospursotuksella (malli löytyy täältä Kinuskikissan hienosta pursotusmallistosta) tai levitä muuten. Paista marenkia uunissa 200 asteessa sen verran (muutamia minuutteja), että pinta ruskettuu kauniisti ja anna jäähtyä.
2. Levitä vanilijakreemi-kermatäyte pohjalevyn päälle ja omenakuutiot kreemin päälle. Jos/kun kuumamarenkia on jäänyt yli, levitä se omenien päälle. Nosta päällimmäiseksi marenkilevy.
 
Vanilijakastike takaa nautinnon:
 
2 dl vispikermaa
2 keltuaista
¼ dl sokeria
1-2 tl vanilijasokeria

 1. Kuumenna kattilassa kerma ja keltuaiset koko ajan sekoittaen niin kauan kunnes seos paksunee (ei tule kovin paksua). Älä keitä. 
2. Lisää sokeri ja jäähdytä. Mausta jäähtynyt kastike vanilijasokerilla.
yes

Nautinnollisia hetkiä! heart

Leivos on M A K E A A, joten suosittelen aloittamaan kohtuullisen kokoisella palasella.Unohdin itse kostuttaa päällyslevyn ennen marengin pursottamista. Oli sitten hiukan kovaa leikata, mutta onnistui sahateräveitsellä. Seuraavana päivänä oli jo hiukan pehmeämpää. Itse asiassa en tiedä, auttaako kostuttaminen paljoakaan. laugh Kannattaa kostuttaa reilusti. Tuo murotaikinalevy sopii tähän n i i n hyvin. Voisi kyllä kokeilla jotakin kahvikakkutaikinaa myös, esim. tiikerikakkutaikinaa ilman kaakaota. Ois sitten ainakin helpompi leikata.