juhannusbrita.jpg

 

Me vietettiin juhannusaatto toisella mummulapaikkakunnalla. Ohjelmassa oli mm. heti aattoaamusta perheen piitsiturnaus, johon en itse valitettavasti pystynyt osallistumaan (ensi kesänä sitten!), juustokeiton syöntiä sekä eläkepäivien ja uuden mökin juhlintaa. Olipa mukava juhannus suvun parissa! <3

 

Tein tarjolle marjaisaa Brita-kakkua, joka sopii hyvin Suomen suveen. Harmi vain, kun en tuoreita suomalaisia marjoja tähän hätään löytänyt, vaan jouduin turvautumaan pakasteisiin. Tämä on hyvää perusherkkua, josta saa helposti tarjottavaa isommallekin sakille. Tein kakun gluteenittomana ja laktoosittomana. Ohje on normipeltilliseen. Itse tein isomman annoksen isommalle pellille.

 

 

BRITA-KAKKU

(gluteeniton, laktoositon)

n. 12 palaa

 

Pohja:

125 g laktoositonta voita
1 dl sokeria
3 keltuaista
1½ dl gluteenitonta jauhoseosta
2 tl leivinjauhetta
1 dl laktoositonta maitojuomaa

 

Marenki:
3 valkuaista
1½ dl sokeria

 

Päälle / täytteeksi esim.:

maustettua rahkaa esim. kuningatar tai mansikka

vispikermaa
mansikoita,
mustikoita, vadelmia

suklaata

mintun lehtiä

 

Vaahdota rasva ja sokeri. Vatkaa keltuaiset joukkoon yksitellen. Lisää jauhot ja leivinjauhe sekä lopuksi maito. Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle ohueksi levyksi. Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri vaahtoon pikkuhiljaa. Vaahdota kunnes vaahto on napakkaa ja kiiltävää. Levitä vaahto taikinapohjan päälle pellille siten, että se ei yllä aivan taikinareunaan asti. Paista uunin alatasolla 175 asteessa 25-30 minuuttia. Jäähdytä.

 

Leikkaa kakkupohja kahteen osaan. Levitä toiselle puoliskolle ensin reilusti rahkakermavaahtoa. Levitä marjoja vaahdon päälle. Nosta toinen kakkulevy päälle ja koristele päällinen kermalla, marjoilla, suklaaspritsauksilla ja mintunlehdillä. Tarjoa kakku melko nopeasti täyttämisen jälkeen, ettei marenki muutu vetiseksi.

 

juhannusbrita2.jpg