luumupiiras7.jpg

Jos haluat välttää sokeria ja vehnää, tässä on tosi hyvä piiras. Makeus tulee kuivatuista luumuista. Ja tietenkin kerma päällä kruunaa koko makuelämyksen. Tykkäsin tästä todella. 3-vuotiaskin olisi halunnut lisää useamman kerran. Ohjeen olen muokannut tästä vehnäisestä versiosta. Hyvin yksinkertaisilla aineksilla tein. Mm. vanilijaa voisi lisätä, entäpä piparkakkumaustetta pohjaan? :) 

luumupiiras5.jpg


SOKERITON JA VEHNÄTÖN RUKIINEN LUUMUPIIRAS

(20 cm irtopohjavuokaan)


Pohja:

150 g pehmeää voita

120 g ruisjauhoja

40 g perunajauhoja

ripaus suolaa

1 muna


Sekoita ainekset vatkaimella sekaisin. Painele taikina kelmun sisään ja nosta jääkaappiin n. 2 tunniksi. Keitä sillä aikaa luumukiisseli.


Kiisseli:

400 g kuivattuja luumuja

4 dl vettä

2-3 rkl perunajauhoja + tilkka vettä 

(käytin 2 rkl, ensi kerralla 3)


Keitä luumut vedessä pehmeiksi niin, että ne rikkoutuvat kunnolla kun vispaat niitä. Sekoita perunajauho kymään veteen ja kaada luumuseokseen. Sekoita ja kiehauta. Nosta jäähtymään esim. kylmään veteen.


Koristeluun:

2 dl vispi- tai kuohukermaa

kanelia

vanilijaa myllystä


Kun kiisseli on jäähtynyt ja taikina kovettunut, ota taikina kylmästä. Ota reilut 1/3 taikinaa erilleen kantta varten. Voit joutua hieman koulumaan taikinaa, jotta sen voi kaulia. Kauli kansitaikina levyksi leivinpaperin päällä ja paina siitä irtopohjavuoan (20cm) renkaalla kansipala. Nosta kansi jääkaappiin kovettumaan, jotta se on helpompi nostaa kanneksi. Painele loppu taikina leivinpaperilla vuoratun ja voidellun irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille (n. 3,5 cm). Pistele pohja ja reunat. Lusikoi lumutäyte pohjalle ja tasoita. Pistele kansilevy ja nosta se piiraan päälle.

Paista 200 asteessa uunin alatasolla n.40 minuuttia. Anna jäähtyä. Irrota vuoasta ja jäähdytä kylmäksi. Koristele piiras kermavaahdolla, kanelilla ja vanilijalla.

Vinkki! Yksinkertaisempi tapa olisi tehdä piiras tavalliseen piirasvuokaan ilman kantta. Jos taikinaa on reilusti, lopusta voisi tehdä pintaan koristeita kaulimalla taikinan ja ottamalla muotilla kuvioita.


luumupiiras8.jpg

Ensimmäisessä kansilevy, toisessa pohja ja reunus ja kolmannessa kansi nostettuna piiraan päälle eli uuniin menossa.


luumupiiras6.jpg

Piiras on parasta ihan kylmänä, seuraavana päivänä.


luumupiiras4.jpg