peltipulla2.jpg

Suklaapossulta täältä löytyi niin helppo ja hyvä peltipullaohje, että en voinut olla eräänä päivänä tekemättä tätä. Tosin vähän muunnellen ja hosuen tein. Tosi mukava idea ja herkullista, helppoa pullaa! Tein itse pienempään vuokaan puolikkaan annoksen, koska jauhoja oli kaapissa niin vähän. Vanilijakreemi taisi jäädä liian vesipitoiseksi, kun noin "vetäytyi" paistossa. Kananmunaakin aioin käyttää, mutta unohdin. :) Ohjeen olen kopioinut suoraan Suklaapossulta, kiitos! :)

 
HELPPO PELTIPULLA (munaton)

1 uunipellillinen (n. 40 x 35 cm) 

Aineet:
5 dl maitoa (käytin vettä)
50 g hiivaa (käytin kuivahiivaa)
1.5 rkl kardemummaa (laitoin vähän reilummin)
2 tl suolaa
1 1/2 dl sokeria (laitoin vähän reilummin)
n. 11 dl vehnäjauhoja (käytin hieman enemmän)
125 g juoksevaa rasvaa (käytin sulaa voita hieman enemmän)

Päälle lisäksi:
1 dl vaniljakreemijauhetta
3 dl vettä
0.75 dl hasselpähkinäjauhetta (käytin mantelijauhetta)
0.75 dl raesokeria
 
Pinnalle:
1 muna (kokonaan munattomien pullien voitelu vesi-siirappi-seoksella) 

Ohje:
 Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Murustele joukkoon huoneenlämpöinen hiiva. Sekoita joukkoon myös kardemumma, sokeri ja suola. Mittaa puolet jauhoista maitoon ja sekoita sähkövatkaimella tai yleiskoneen vatkainosalla n. 10-15 sekuntia täysillä. Lisää loput jauhoista (laita ensin yhteensä 10 dl ja lisää lopuksi tarvittaessa lisää) ja vatkaa jälleen vatkaimella (tai yleiskoneen vatkaisosalla) voimakkaasti, kunnes taikina hieman kiinteytyy (n. 5-10 sekuntia). Tässä vaiheessa taikina on pehmeän ja hieman sitkoisen tuntuinen. Sitkon puuttuminen/vähäisyys ei kuitenkaan haittaa. Tärkeintä on, että taikina on pehmeää. Putsaa käsin suurimmat taikinan palat vatkainosista kulhoon. Mittaa joukkoon rasva ja sekoittele se käsin joukkoon.

Painele taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipannulle käsin. Käytä tarvittaessa jauhoja apuna, jos taikina tarttuu sormiin. Kohota liinan alla lämpimässä paikassa n. 45-60 minuuttia. Pulla on tarpeeksi kohonnut, kun taikinan pinta pompsahtaa takaisin päin, kun sitä painaa kevyesti sormella.
 
Tee kreemitäyte sillä välin, kun taikina kohoaa. Mittaa vaniljakreemijauhe ja vesi kulhoon. Vatkaa käsin pallovatkaimella sekaisin. Sekoittele kreemiä muutama kerta 5 minuutin ajan.

Kun pulla on noussut, painele siihen syviä "viivoja" kämmensyrjällä. Kolot umpeutuvat hyvin nousseessa taikinassa nopeasti, joten lusikoi viivoihin samantein reilusti. Voitele pullaosat munalla  (Jos haluat kokonaan munattomia pullia, voitele vesi-siirappi-seoksella). Ripottele pinnalle hasselpähkinärouhetta ja raesokeria.
 
Paista 200 asteessa n. 15-20 minuuttia, kunnes pulla on saanut pintaansa kauniin värin. Anna pullan jäähtyä hetki ja leikkaa sen jälkeen pitkittäin pitkon mallisiksi paloiksi. Leikkaa pala "pitkosta" ja nauti tuoreena vaikkapa kylmän maidon kanssa. 
 
peltipulla.jpg