y%C3%B6nylis%C3%A4mpyl%C3%A4t.jpg

Tässä kyllä tulee todella helpot aamupalasämpylät! Tai en itse ehtinyt näitä aamupalaksi paistaa vaan välipalaksi. Sillä ei ole niin väliä. Taikina odottelee kyllä jääkaapissa sopivaa hetkeä. Taikina on helppo tehdä. Ainekset sekoitetaan ja laitetaan yön yli jääkaappiin odottamaan ja tekeytymään. Aamulla tai päivällä lämmitetään uuni, nostellaan lusikalla taikinaa pellille ja työnnetään pelti uuniin. Vähän heitetään vettä kiukaalle eli uunin pohjalle. Höyry auttaa rapean pinnan muodostumisessa. Jauhojen suhteita voi kokeilla muuttaa. Itse ajattelin seuraavalla kerralla tehdä vielä rukiisempia sämpylöitä.


HELPOT, RAPEAT JA RUKIISET YÖN YLI SÄMPYLÄT

n. 15 kpl koosta riippuen


6 dl kylmää vettä

1/2 pkt hiivaa (25g)

2 tl suolaa

1 dl kauraryynejä

4 dl ruisjauhoja

5 dl vehnäjauhoja


Tee taikina illalla. Ota sellainen kulho, missä on taikinalle kohoamisvaraa. Liota hiiva kylmään veteen. Lisää muut ainekset ja sekoita ainekset hyvin sekaisin. Älä vaivaa. Laita kelmu kulhon peitoksi ja nosta jääkaappiin yön yli. 

Seuraavana päivänä lämmitä uuni 225 asteeseen. Nostele lusikalla leivinpaperin päälle pellille taikinasta sämpylöitä. Ei tarvitse olla minkään mallisia vaan uniikkeja saavat olla. Voit sihdata päälle hiukan jauhoja. Nosta pelti uuniin hieman keskitasoa alemmas. Heitä paiston alkuvaiheessa uunin pohjalle hiukan vettä. Voit tehdä sen toisen kerran pienen tauon jälkeen. Paista sämpylöitä 35-40 minuuttia. Paiston lopussa (5-10min) nosta pelti keskitasoa hieman ylemmäs, jotta sämpylät ehtivät saada kunnolla väriä.

Huom. Älä peitä paiston jälkeen leivinliinalla, jos haluat, että sämpylät pisyvät rapeina!


y%C3%B6nylis%C3%A4mpyl%C3%A4t2.jpg