muusis%C3%A4mp3.jpg

Meillä on sattuneesta syystä kertynyt muutama pussi perunamuusijauhetta. Olen yritänyt niitä kuluttaa pois. Sämpylät on yksi hyvä kohde, mihin niitä voi käyttää. Muusi tekeekin sämpyöistä erikoispehmeitä. Lapset tykkäävät siemenettömistä sämpylöistä, mutta laitoin aikuisten sämpylöihin siemeniä reilusti pintaan, jotta saatiin vähän karkeampaa suutuntumaa.

Sämpylöihin voi käyttää jauhoja oman mieltymyksen mukaan. Itsellä oli nyt niin karkeita ja kuituisia sämpyläjauhoja, että laitoin reilusti vehnäjauhoja taikinaan.


PEHMEÄT MUUSISÄMPYLÄT


n. 140 g muusijauhetta tai -hiutaleita

5 dl kieuvaa vettä

2 1/2 dl kylmää vettä

1 - 1 1/2 tl suolaa (muusijauheeni on suolatonta)

1 pkt (50 g) hiivaa

1 rkl hunajaa

50 g pehmeää voita

n. 10 - 12 dl sämpyläjauhoja, hiivaleipäjauhoja, vehnäjauhoja, ruisjauhoja oman mieltymyksen mukaan


Kaada muusijauhe taikinakulhoon ja kaada päälle kiehuva vesi. Sekoita. Lisää kylmä vesi sekaan. Jos seos on vielä kuumempaa kuin kädenlämpö, anna hetki jäähtyä. Murenna joukkoon hiiva, lisää suola, hunaja ja voi. Sekoita hyvin esim. vatkaimen taikinakoukuilla. Lisää jauhoja vähitellen taikinaa vaivaten, kunnes taikina alkaa olla kimmoista ja irtoilee kulhon reunoilta. Jätä taikina nousemaan muovin alle 15 -30 minuutiksi. Kaada sen jälkeen taikina jauhotetulle pöydälle ja muotoile siitä sämpylöitä. Nosta sämpylät pellille muovin alle nousemaan n. 20 - 30 minuutiksi. Kuumenna uuni 225 asteeseen ja paista sämpylöitä uunin keskitasolla 13 - 15 minuuttia.

Jos haluat pintaan siemeniä, lisää ne nostatuksen jälkeen. Voitele ensin sämpylät vedellä ja kaada kouralla siemeniä päälle. Painele siemeniä vähän, jotta ne pysyisivät paremmin kiinni. Siemeniä voit toki lisätä jo taikinaan, mikäs sen parempaa. :)


muusis%C3%A4mp2.jpg