lanttukukko5.jpg

Pääsin syksyllä talkoisiin leipomaan kainuulaisia perinneherkkuja lohi- ja muikkukukkoja. Siellä kuulin, että lanttu on myös perinteinen täyte kukkoihin. Siitä asti mielessä on pyörinyt lanttukukkojen testaus, sillä tykkään tosi paljon lantusta sekä raakana että kypsänä. Nyt sain nämä aikaiseksi ja mielikin sai rauhan. :) Oli ehdottomasti kokeilemisen arvoista. Tykkäsin näistä, vaikkakin lohi- ja muikkukukkoihin verrattuna nämä olivat hyvin mietoja. Sekin hyöty oli tästä testistä, että huomasin kukkojen valmistuksen olevan melko näppärää. Varmasti madaltaa kynnystä tehdä kukkoja toistekin.

Ohjeen otin Osaavat kädet -blogista täältä. Kiitos sinne. Muutenkin niin mainio blogi! Olen laittanut tekovaiheessa sulkuihin kohdat, joissa poikkesin hiukan ohjeesta. Lantut esikeitin 7-8 mm kiekkoina 15-20 minuuttia. Tein puolikkaan taikina-annoksen, koska epäilin sopiiko koko annos pellille. Siitä tuli 7 kukkosta. Olisi minun 60 cm uuniin sopinut ehkä koko annos.


KAINUULAISET KUKOT

 

(12-15 pientä avokukkoa tai 3 isoa avokukkoa)

 

Kuoritaikina:

 

3 dl  piimää

3 dl   lämmintä vettä

½ rkl  suolaa

25 g  tuorehiivaa 

 

Sekoita aineet keskenään.

 

3 dl  kauraryynejä (pikakaurahiutaleita)

5 dl  ruisjauhoja

3 dl  ohrajauhoja

2 dl vehnäjauhoja

50 g  voisulaa

 

Lisää jauhot nesteseokseen. Sekoita tasaiseksi, älä vaivaa.

 

Avokukkojen valmistus:

 

1. Kohota taikina hyvin lämpimässä paikassa n. 40 min.

 

2.  Paloittele taikina kolmeen yhtä suureen osaan,  jos haluat  isoja avokukkoja. Jos teet pieniä kukkosia jaa taikina 15 osaan taikinapaino on 100 -150 g välillä riippuen siitä kuinka isoja annoskukkoja haluat tehdä.

 

 3. Kaulaa kuoret n. 1 cm vahvuiseksi leivinpaperoidulle pellille. (Kaulin pikku kukot noin ½ cm paksuksi. Onnistui hyvin tehdä koko homma ruisjauhotetulla pöydällä.)

 

 4. Täytä haluamallasi täytteellä esim. lohisiivuilla, pikku muikulla, ahvenfileillä, esikeitetyillä lanttusiivuilla.  Suolaa kevyesti kukon täyteaineet ennen kuin asetat ne kukon pinnalle. Halutessa voit laittaa kevyesti suolattua possun kylkisiivua kukkoon makuaineeksi. Aseta täyteaineet niin, että kukon reunat jäävät täytteistä vapaaksi n. 3 cm, jotta voit rypyttää reunat.

 

lanttukukko7.jpg

 

5. Kun olet täyttänyt ja rypyttänyt kukot ja ripottele pinnalle hieman ruisjauhoa.

 

6.  Paista 180 asteessa n. 30 min. (Paistoin 200 asteessa.) Voitele sulalla voilla ja jatka paistamista 100 asteessa n. 30 min. (Paistoin nyt 125 asteessa.) Voitele voilla ja kääri voipaperiin hautumaan tunniksi.

 

Huom! Kukot voi myös raaka pakastaa täyttämisen jälkeen ja paistaa tarvittaessa.

 

Pienten kukkojen taikinapaino on n. 100-150 g/kpl. Kalaa tarvitset annoskukkoa kohden  n. 70-100 g (riippuen kukon koosta).

 

 

lanttukukko4.jpg