saaristolaisleip%C3%A4.jpg

Kannattaa tehdä saaristolaisleipää! Se on niin herkullista ja helppoa, joskin hieman pitkäkestoinen valmistaa. Tein tällä kertaa omenamehuun. Kannattaa kokeilla piimän sijaan, vaikka piimälläkin tulee hyvä. 


SAARISTOLAISLEIPÄ NAUVOSTA


1 litra piimää (tai 100% omenamehua)

75 g hiivaa

3 dl siirappia

3 dl kaljamaltaita

3 dl vehnäleseitä

3 dl ruisjauhoja

1 rkl suolaa

10 dl vehnäjauhoja


Voiteluun:

siirappia, vettä


Lämmitä piimä (tai omenamehu) varovasti ja sekoita piimään murennettu hiiva, siirappi, kaljamaltaat, vehnänleseet, ruisjauhot, suola ja vehnäjauhot. Anna taikinan nousta 1 1/2 tuntia liinan alla. Voitele kaksi kahden litran (käytin 1,5 litran) vetoista, pitkänmallista ja korkeareunaista leipä- tai kakkuvuokaa. Jaa taikina vuokiin. Paista leipiä uunin alimmalla ritilätasolla 175 asteessa 2 tuntia. Kun leivät ovat kypsyneet 1 1/2 tuntia, valele niitä lämpimällä vesi-siirappiliuoksella. Kumoa kypsät leivät vuoista ritilälle liinan alle jäähtymään.  


Nauti hyvän juuston tai lohen kera, nam!