Kannattaa tehdä saaristolaisleipää! Se on niin herkullista ja helppoa, joskin hieman pitkäkestoinen valmistaa. Tein tällä kertaa omenamehuun. Kannattaa kokeilla piimän sijaan, vaikka piimälläkin tulee hyvä.
SAARISTOLAISLEIPÄ NAUVOSTA
1 litra piimää (tai 100% omenamehua)
75 g hiivaa
3 dl siirappia
3 dl kaljamaltaita
3 dl vehnäleseitä
3 dl ruisjauhoja
1 rkl suolaa
10 dl vehnäjauhoja
Voiteluun:
siirappia, vettä
Lämmitä piimä (tai omenamehu) varovasti ja sekoita piimään murennettu hiiva, siirappi, kaljamaltaat, vehnänleseet, ruisjauhot, suola ja vehnäjauhot. Anna taikinan nousta 1 1/2 tuntia liinan alla. Voitele kaksi kahden litran (käytin 1,5 litran) vetoista, pitkänmallista ja korkeareunaista leipä- tai kakkuvuokaa. Jaa taikina vuokiin. Paista leipiä uunin alimmalla ritilätasolla 175 asteessa 2 tuntia. Kun leivät ovat kypsyneet 1 1/2 tuntia, valele niitä lämpimällä vesi-siirappiliuoksella. Kumoa kypsät leivät vuoista ritilälle liinan alle jäähtymään.
Nauti hyvän juuston tai lohen kera, nam!
Kommentit