Heipparallaa - täällä taas!

Ihan itsellenikin yllätykseksi minusta alkoi tuntua, että olisipa mukava taas laittaa reseptejä ylös blogiin. Vaikka olin jo kauan sitten hylännyt lopullisesti ajatuksen blogiin palaamisesta. Huomasin kuitenkin usein harmittelevani, kun kokeilemani ja ehkä paperille ylös laittamani ohjeet katosivat tai unohtuivat. Täällä ne olisivat tallessa.

Kaikki tuleva tapahtuu kuitenkin rennosti perheen ja omien fiilisteni ehdoilla. Meillä on pikkuinen neiti talossa, joka vie välillä äidin ajan lähes kokonaan, ja isommatkin tarvitsevat paljon aikaa. Mutta kokeillaan... :)

 

1.jpg

Alan nautiskella joulutunnelmasta yleensä aina hyvissä ajoin. Tämä piparipohjainen puolukka-kinuskihyydykekakku on osa sitä. Herkuttelimme tällä pyhäinpäivänä. Tämä on muokattu versio tästä aikaisemmin julkaistusta kakusta. En voi muuta sanoa kuin NAMS, juuri minun makuuni!

Kakku on ihanan pehmoista ja kinuskista huolimatta niin raikasta. Jos tykkää jämäkämmästä kakusta, voi lisätä yhden liivatteen.

 

PUOLUKKAJUUSTOKAKKU

n. 24 cm vuokaan

 

Pohja:

200 g piparkakkuja (gluteeniton käy hyvin)

75 g voita

 

Murskaa piparkakut. Sulata voi ja sekoita piparimurut siihen. Painele tasaiseksi leivinpaperoidun irtopohjavuoan pohjalle tai suoraan tarjoilualustan päälle vain irtopohjavuoan reunoja käyttäen. 

 

Täyte:

3 dl kermaa

200 g maustamatonta tuorejuustoa

400 g (2 prk) Valion vanilijarahkaa 

4 1/2 dl puolukkaa

1 1/2 dl sokeria

8 liivatelehteä (tai 9 halutessasi jämäkämpää kakkua)

tilkka vettä

1/2 purkkia (n.200g) valmiiksi karamellisoitua kondensoitua maitoa (kinuskia)

 

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kerma. Soseuta puolukka sauvasekoittimella. Lisää kermavaahtoon sokeri, tuorejuusto, vanilijarahka ja puolukkasose. Kiehauta vesitilkka ja liota liivatteet siihen. Lisää liivate ohuena nauhana täytteeseen. Kaada täyte piparipohjan päälle ja tasoita. Sekoita kinuskia sen verran, että se on sileää. Lusikoi kinuski nokareiksi kakun pinnalle ja vetele pikkulusikan kapealla päällä kinuskia sinne tänne, jolloin kakun pintaan tulee marmonoitu kuvio. Anna hyytyä jääkaapissa yön yli.

2.jpg

Nautiskele hyvän kahvin kera.