lihapiirakat.jpg

Oli jo pitkään kiinnostanut kokeilla lihapiirakoiden tekoa uunissa. Ja sattuikin sopivasti, että aloin kokeilemaan miesten päivänä, kun en muuten muistanut koko päivää. :)

Näistä sekä tykättiin että ei tykätty. Me aikuiset tykättiin kovasti ja lapset osin. Yksi lapsista ehti syödä ensin kaksi, kunnes huomasi ettei tykkääkään, kun ovat erilaisia kuin kaupassa. :D Ja olihan nämä erilaisia, mutta minusta hyvällä tavalla. Vaikka nämä voideltiinkiin voilla pariin kolmeen kertaan, eivät nämä silti olleet niin rasvaisen tuntuisia kuin öljyssä paistetut. Minusta nämä olivat parhaimmillaan seuraavana päivänä lämmitettyinä. Varmasti teen toistekin, niin ihastuin näihin!


LIHAPIIRAKAT UUNISSA

20 kpl


Täyte:

3 dl vettä

ripaus suolaa

1 dl puuroriisiä

400 g jauhelihaa

suolaa, pippuria, valkosipulijauhetta, mausteita oman maun mukaan


Kiehauta 3 dl vettä ja suola. Lisää riisi ja keitä hiljalleen kunnes vesi on imeytynyt riisiin (n. 20 minuuttia). Paista jauheliha ja mausta oman makusi mukaan. Yhdistä riisiin ja maistele vielä, onko seoksessa tarpeeksi makua.


Taikina:

5 dl täysmaitoa

50 g hiivaa

2 rkl hunajaa tai siirappia

reilu 1 tl suolaa

n. 10 1/2 dl jauhoja (vehnä-, sämpylä-, hiivaleipä)

100 g pehmeää, huoneenlämpöistä voita


tilkka vettä

120 -130 g sulaa voita


Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Lisää hiiva, suola, hunaja ja 5 dl jauhoja. Laita muovi päälle ja anna käydä 10 - 15 minuuttia. Liää jauhoja vähitellen ja vaivaa kimmoisa, mutta pehmoinen taikina. Lisää voi vaivaamisen loppuvaiheessa, kun jauhoja on hiukan vielä jäljellä. Anna taikinan kohota muovin alla n. kaksinkertaiseksi.

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja jaa se kahtia. Vaivaa taikinoista ilmat pois ja pyöritä niistä pötköt. Pilko molemmat pötköt 10 yhtäsuureen osaan ja pyöritä osat pulliksi. Kauli jokainen pulla jauhoja apuna käyttäen soikean malliseksi ohueksi levyksi. Lisää noin kukkura ruokalusikallinen täytettä soikion toiseen päähän.

lihapiirakat2.jpg

Kastele vedellä taikinan reunat ja paina vastapuolen reunat tiukasti yhteen joka kohdasta. Nosta lihapiirakat pellille 6 -7 lihapiirakkaa / pelti.

lihapiirakat3.jpg

Nosta lihapiirakat samantien kuumaan uuniin ja paista keskitasolla 13 -15 minuuttia, kunnes ovat saaneet ruskean pinnan. Ota piirakat uunista ja voitele ne heti sulalla voilla pariin kolmeen kertaan. Jätä piirakat hetkeksi pehmenemään. 


Nautiskele ruoaksi lisukkeineen.