- Leipäkuukausi -

karjalanpiirakat2.jpg

Täytyy kyllä sanoa, että minulla ei ole piirakkanäpit! Vaikka hyviä karjalanpiirakoita maultaan tulikin, tuntui ettei ehtinyt parissakymmenessä piirakassa päästä kunnolla piirakoiden herraksi. Ihan pikkuisen alkoi lopussa sujumaan tuo rypyttäminen. Hauskaa näitä oli silti rypytellä ja tehdä uniikkeja yksilöitä. :) Tein täysrukiisen taikinan. Sitä oli ihan hyvä käsitellä, vain hiukkasen meinasi taikina repeillä rypytyksen aikana, jos kaulinnan jäljiltä reuna oli jäänyt rosoiseksi. Puuron keitin tummista riisiryyneistä. Voitelin piirakat paiston jälkeen sulan voin ja maidon seoksella.


RUKIISET KARJALANPIIRAKAT


n. 20 piirakkaa


Puuro:

(jää yli, voit halutessa tehdä taikinan 1,5-kertaisena)

2 dl vettä + 1 l täysmaitoa

2 dl tummia puuroriisiryynejä

n. 1/2 tl suolaa


Kiehahtaa vesi esim. teflonkattilassa, lisää riisi. Anna kiehua hetki, kunnes vesi on imeytynyt riisiin. Lisää maito ja keitä hiljalleen kannen alla välillä sekoittaen n. 40 - 60 min. Mausta suolalla. Anna puuron jäähtyä.

Jos teet puuron haudutuskattilassa, kestää haihduttaminen pidempään. Itse saatan hauduttaa parikin tuntia.


Taikina:

2 dl vettä

300 g ruisjauhoja

2 tl suolaa

1 rkl öljyä (käytin rypsi)


Mittaa vesi kulhoon. Lisää suola, jauhot ja öljy. Sekoita ainekset tasaiseksi taikinaksi. 

Pyöreitä taikinasta pitkä tasainen pötkylä. Jaa se 15-20 palaan. Pyörittele palat palloiksi ja kaulitse ne sitten jauhoja apuna käyttäen ohuiksi, soikeiksi levyiksi. Levitä puuroa levyjen keskelle ja rypytä etusormia tai peukaloja ja etusormia apuna käyttäen karjalanpiirakan muotoon. Kannattaa katsoa, että rypyt eivät jää kovin korkeiksi, etteivät pala kuumassa uunissa. Paista 275 asteessa 10-12 minuuttia. Tarkkaile, etteivät pääse palamaan, uunit ovat niin erilaisia.


Voiteluun:

tilkka maitoa + pala voita

Kuumenna kattilassa niin, että voi sulaa maitoon. Voitele piirakat heti uunista oton jälkeen.


karjalanpiirakat.jpg