- Leipäkuukausi -

punajuurileip%C3%A4.jpg

Näin on taas leipäkuukausi päässyt käyntiin. Aloitin punajuuri-omenaleivällä. Punajuurta on tullut syötyä kyllä aina. Joulun alla perehdyin punajuureen ihan mielenkiinnon vuoksi. Sain selville, että punajuuri on ihan superruokaa! Sillä on monia terveysvaikutuksia. Mm. täältä ja täältä löytyy tietoa aiheesta. Innostuin tekemään punajuuresta myös raakaraastetta. Siihen suositeltiin lisättävän omenaa joukkoon. Tosi hyvää raastetta onkin! Mainittakoon, että Evira suosittelee punajuuren käyttöä kypsennettynä (raaka voi aiheuttaa ruokamyrkytysoireita) eikä sitä tulisi antaa alle 1-vuotiaille. 

Tämän leivän tein taikinajuureen. Juuri parantaa leivän makua ja säilyvyyttä. Kunnon juurella voisi leivän nostattaakin, mutta itse tein muutaman tunnin juuren murusella hiivaa ja taikinaankin sitä lisäsin. Maukasta leipää tuli! Punajuurta voisi olla enempikin, mutta tästäkin määrästä punajuuren maun hyvin erottaa.

punajuurileip%C3%A42.jpg


PUNAJUURI-OMENALEIPÄ JUUREEN

3 leipää


Raski eli juuri:

2 dl huoneenlämpöistä vettä

100 g hiivaleipäjauhoja

nokare (2 g) hiivaa


Sekoita ainekset, peitä muovilla ja anna käydä huoneenlämmössä 2 - 4 tuntia.


Taikina:

2 1/2 dl lämmintä vettä

25 g hiivaa

1 1/2 tl suolaa

n. 3 1/2 dl hienoa punajuuri-omenaraastetta (käytin 2 punajuurta, 1 omenan)

n. 700 - 750 g hiivaleipäjauhoja

1/2 dl öljyä


Lisää käyneeseen juureen vesi ja hiiva. Sekoita, jotta hiiva pääseen liukenemaan. Lisää suola, raaste, öljy ja osa jauhoista. Alusta lopuilla jauhoilla pehmoinen, mutta kulhon reunoilta jo irtoava taikina. Peitä taikina muovilla ja anna nousta 45 - 60 minuuttia. Kaada sen jälkeen taikina jauhotetulle pöydälle. Jaa taikina kolmeen osaan ja muovaile pitkän mallisiksi leiviksi, joko vuokiin tai pellille. (Minulla on leveä uuni ja kaikki kolme sopivat samalle pellille. Kapealla uunilla sopii vain kaksi kerrallaan pellille.)  Peitä muovilla ja anna nousta vielä huoneenlämmössä 30 - 45 minuuttia (lämmöstä riippuen).

Lämmitä uuni 225 asteeseen. Jos haluat leipien pintaan viillot, ota nousun jälkeen muovi leipien päältä ja anna leipien pintojen kuivahtaa hetken. Sihtaa sitten päälle jauhoja ja vedä viillot hyvin terävällä vetsellä yhdellä vedolla per viilto. Anna leipien vielä seistä hetki ennen uuniin laittoa, jotta viillot avautuvat kauniisti. Laita leivät uuniin alatasolle, heitä uunin pohjalle hiukan vettä. Paista 225 asteessa 5-10 minuuttia, laske sitten lämpö 200 asteeseen ja jatka paistoa vielä n. 15-20 minuuttia. Voit testata leivän kypsyyden koputtamalla leivän pohjaan. Kypsä leipä kumisee koputettaessa ja tuntuu kevyeltä.

punajuurileip%C3%A43.jpg