puuroleip%C3%A4.jpg

Sämpylöitä tulee tehtyä tuon tuostakin. Nyt tein puuron jämästä ja muusijauheesta pari jättileipää ja pellillisen sämpylöitä. Sekä puuro että muusi tekevät sämpylöistä ihanan pehmeitä ja meheviä. Kannattaa hyödyntää jämät ja nautiskella pikkuisen paremmista leivistä!

Tein itse alla olevalla ohjeella, mutta ohjetta voi muokata oman maun, jämien ja jauhojen mukaan lähes mielin määrin.


MEHEVÄ JA PEHMEÄ LEIPÄ / SÄMPYLÄT

2 isoa leipää ja 9 isoa sämpylää


7 1/2 dl kiehuvaa vettä

1 pss mummonmuusijauhetta

n. 3 dl kaurapuuroa

1 tl suolaa

1-2 rkl siirappia / hunajaa

1 dl kylmää vettä

1 pkt hiivaa + tilkka lämmintä vettä

loraus öljyä (n. 1/2 dl)

hiivaleipä- ja vehnäjauhoja


Sekoita kiehutettu vesi ja muusijauhe kulhossa. Anna hetki turvota. Lisää sekaan puuro, suola, siirappi ja kylmä vesi. Jos seos ei ole vielä jäähtynyt kädenlämpöiseksi, odota hetki. Liota hiiva tilkkaan vettä ja kaada seokseen. Lisää loraus öljyä. Alusta jauhoilla kiinteä, mutta hiukan pehmeä taikina. Anna kohota muovin alla n. 15 min. Muovaile taikinasta kaksi leipää ja lopusta taikinasta sämpylöitä. Nosta leivät omalle pellille ja sämpylät omalle. Voit sihdata päälle vähän jauhoja. Anna kohota muovin alla. Paista ensin sämpylät 225 asteessa keskitasolla 12-15 minuuttia ja työnnä sitten leivät uuniin alimmalle tasolle ja laske lämpö 200 asteeseen. Anna paistua n. 30 minuuttia. Kypsä leipä kumisee pohjaan koputettaessa. Uuniin voi paiston alussa halutessaan heittää vähän vettä.


puuroleip%C3%A42.jpg