mustikkamarengit7.jpg

Sain testattavakseni suomussalmisen Kiantama Oy:n marjaisia biokia-tuotteita leivonnassa. Ihana, innostava ja mielenkiintoinen homma! Olin jo aiemmin tehnyt biokia-mustikkajauheesta mm. marenkivoikreemiä ja marenkeja. Nyt testailin mustikkamarengit vielä kertaalleen, jotta tohtisin jakaa reseptin myös täällä blogissa. Ihastuin itse tuohon mustikkajauheeseen ihan täysin. Sillä saa leivonnaisiin luontaista väriä ja makua ilman lisäaineita. Meillä sitä on käytetty myös jogurtissa ja puurossa, kun pakastemustikat ovat päässeet loppumaan. Lisätietoja mustikkajauheesta ja sen terveyshyödyistä löytyy täältä.

mustikkamarengit3.jpg

Tein marengit sveitsiläisellä tekniikalla kuumavesihauteessa. En ollutkaan sitä tekniikkaa kokeillut aiemmin. Minusta se oli oikein näppärää ja marengeista tuli tosi kestäviä ja helposti pursotettavia. Kokeilin marenkeja myös perinteisesti vatkaamalla valkuaiset ja sokerin, mutta silloin massaan ei kärsinyt laittaa mustikkajauhetta kovinkaan paljon, kun marenkien rakenne kärsi siitä. Hyviä niistäkin tuli, huomattavasti höttöisempiä ja särkymäalttiimpia kuin tuolla sveitsiläisellä tavalla.

 

MUSTIKKAMARENGIT BIOKIA-MUSTIKKAJAUHEESTA

n. 30 pikku marenkia

 

2 kananmunan valkuaista

1 1/2 dl sokeria

3 - 4 tl biokia mustikkajauetta + pinnalle hiukan lisää

 

Erottele valkuaiset ja keltuaiset. Kaada valkuaiset kerroskattilan yläosaan tai teräskulhoon. Lisää joukkoon sokeri. Laita alakattilaan vettä niin, että vesi ei kosketa kerroskattilan tai kulhon pohjaan. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja vatkaa samalla käsivatkaimella valkuais-sokeriseosta. Anna veden kiehua pohjalla hiljalleen ja vatkaa niin kauan (n. 10 minuuttia), kunnes massasta on tullut oikein paksua, kiiltävää vaahtoa. Vaahto tuntuu myös melko kuumalta sormella koskettaessa eikä siinä tunnu enää sokerikiteitä. Ota kattila tai kulho pois vesihauteesta ja jatka vatkaamista vielä muutamia minuutteja, jolloin marenkimassa jäähtyy. Lisää massan joukkoon 3 tl mustikkajauhetta ja sekoita hyvin vatkaimella sekaisin. Lisää jauhetta vielä 1 teelusikallinen ja kääntele se kevyesti joukkoon.

mustikkamarengit2.jpg

Laita massa pursotuspussiin ja pursota pellille leivinpaperin päälle haluamiasi ruusukkeita. Massan voi myös lusikoida, jos et halua pursottaa. Laita marengit 120 asteiseen uuniin kuivumaan 25-30 minuutiksi, jonka jälkeen sammuta uuni ja jätä marengit sinne vielä n. 20 minuutiksi. Valmiit marengit irtoavat hyvin leivinpaperista ja tuntuvat keveiltä. Sihtaa vielä valmiiden marenkien päälle mustikkajauhetta.

 

mustikkamarengit8.jpg

Marengeista voi tehdä pikku leivoksia laittamalla kahden marengin väliin jotain täytettä. Itse tein väliin mustikkatäytettä ja siitä tulee postausta myöhemmin. ;)

mustikkamarengit6.jpg

 

Nämä ovat minun Suomi 100 vuotta -juhlamarengit! 

 

 

YHTEISTYÖSSÄ:

lataa.jpglataa.jpg

 

Kiitokseni!