ONNEA VIELÄ RAKAS OLAVI! <3

olavin%20kakku3.jpg

Meillä saatiin juhlittua kahdet juhlat samoilla herkuilla. Nimittäin äitienpäivänä meillä oli myös 4-vuotiaan synttärit. Synttäreitä juhlittiin vieraiden kanssa lauantaina ja niistä jäi sopivasti rippeitä äitienpäivällekin. Kylläpä tuntui hyvältä aloittaa uusi viikko ilman herkkuja! ;D

4-vuotiaamme on sellainen työmies, joka toivoi jo hyvissä ajoin konekakkua. Äitilllä ei ole kuitenkaan ihan hirveästi aikaa eikä innostusta näpräillä noita pikku vehkeitä muovailtavista massoista, joten päädyttiin ei-syötäviin koristeisiin. Hyvin ajoi asiansa. :)

Kakussa on sokerikakkupohja ja täytteinä sekä mustikka- että valkosuklaatäytteet. Kuorrutteeksi halusin kokeilla marenkivoikreemiä Suklaapossun tapaan, mutta lisäsin kuorrutteeseen 100%:sta mustikkajauhetta. Vieno aavistus mustikasta tuli näin myös kuorrutteen makuun ja väriin. Pintaan pläräytettiin vielä suklaaganache ja keksimurua hiekaksi. Kakku oli totta kai hyvää, mutta ei mitään tajunnan räjäyttävää. Mustikkatäytteestä tykkäsin erityisesti. Kreemikuorrutekin oli hyvää, mutta sitä tuli turhan paksusti. Samoin suklaaganachea olisi voinut olla ohuempi kerros. Pientä viilaamista siis, mutta vakuutan, että jokaisen palan söin vesi kielellä. :D

olavin%20kakku.jpg


MUSTIKKATÄYTE 

22-24 cm kakun yhteen väliin


300 g mustikoita

n. 3/4 dl tomusokeria

2 1/2 dl kermaa

125 g mascarponetuorejuustoa

1 dl vanilijakreemijauhetta

2-3 tl 100%:sta mustikkajauhetta


Vaahdota kerma. Survo mustikat sauvasekoittimella. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Tarkista maku. Lisää tarvittaessa sokeria ja mustikkajauhetta. Vanilijakreemi jähmettää täytteen.


VALKOSUKLAATÄYTE

22-24 cm kakun yhteen väliin


110 g valkosuklaata

125 g mascarponetuorejuustoa

3 dl kermaa


Sulata suklaa miedolla lämmöllä mikrossa. Vaahdota kerma. Kaada suklaa mascarponen joukkoon samalla vatkaten. Kääntele joukkoon kerma.


Seuraava marenki-voikreemin ohje on pienennetty ja kopioitu Suklaapossulta mustikkajauhekohtia lukuunottamatta. Kiitos Suklaapossulle! <3


MUSTIKKAINEN MARENKI-VOIKREEMI


Tämä annos riitti minulla hyvin 6 munan kakun kuorruttamiseksi. Hiukan jäi ylikin.


Aineet:

120 g valkuaista

2 ¼ dl sokeria

225 g voita

n. 4 tl 100% mustikkajauhetta


Ohje:

Tee sveitsiläinen marenki. Laita valkuaiset ja sokeri metallikulhoon ja kulho vettä sisältävän kattilan päälle. Vesi ei saa ylettyä kulhon pohjaan, vaan kuuma vesihöyry kuumentaa kulhon. Laita levy päälle ja anna veden kiehua. Vatkaa valkuaisia ja sokeria käsin esim. pallovatkaimella, kunnes sokeri sulaa ja seos on kädelle kuumaa. Seosta ei tarvitse kokeilla kädellä, vaan seos on tarpeeksi kuuma, kun sokeri enää krahise vatkaimen ja kulhon välissä. Lämpötila on tällöin n. 60 astetta eli lämpötila, jossa valkuaiset kypsyvät. Ota valkuais-sokeri-seos pois levyltä ja vatkaa sitä sähkövatkaimella tai yleiskoneella, kunnes se jäähtyy huoneenlämpöiseksi ja on paksua ja kiiltävää (vatkaimen tehosta riippuen n. 5-10 minuuttia).


Jatka vatkaamista pienemmällä teholla. Lisää huoneenlämpöinen voi pieninä kuutioina joukkoon yksitellen. Kreemi saattaa näyttää kokkareiselta/juoksettuneelta ja pilalle menneltä kesken vatkailun, mutta älä hätkähdä, vaan jatka vatkaamista vielä, niin se siloittuu. Lisää sileään kreemiin mustikkajauhe.


Vinkki:

* Ylijääneen kreemin voi pakastaa. Kreemin voi myös säilyttää jääkaapissa n. viikon ajan ennen käyttämistä. Vatkaa sulanut/jääkaapissa ollut kreemi ennen kuorruttamista uudestaan kuohkeaksi vaahdoksi. 


* Kreemiä voi värjätä esim. pastaväreillä. Itse laitoin joukkoon tipan liilaa pastaväriä taittamaan voista tulevaa liiallista keltaisuutta.SUKLAAGANACHE

Annos riitti reilusti 6 munan kakun päälle, pienempi annoskin riittäisi.


150 g tummaa suklaata

50 g valkosuklaata

1 dl kuohu- tai vispikermaa

nokare voita


Kiehauta kerma kattilassa. Nosta pois levyltä ja lisää kattilaan paloitellut suklaat. Sekoittele seosta, kunnes suklaa on sulanut. Käytä tarvittaessa levyn jälkilämmöllä. Lisää lopuksi nokare voita, sekoita kunnes voi on sulanut. Kuorrute on valmis. Liikaa jähmettynyttä kuorrutetta voi lämmittää uudelleen.


olavin%20kakku2.jpg