omenajuustokakku.jpg

Meillä oli pronssihääpäivä tässä arkena. Halusin tehdä jotain terveellistä herkkua sen kunniaksi. Tein ennen joulua tätä ihanaa, sokeritonta luumujuustokakkua ja siitä keksin kokeilla omenaista versiota. Tästäkin kakusta tuli hyvä. Ei ehkä tuon luumujuustokakun veroinen, mutta tykkäsin itse joka tapauksessa tosi paljon. Mies sanoi, että "onhan tämä nyt sokerittomaksi hyvää". :D Lapsistakin 3/4 tykkäsi.

Itse ihastuin ihan aluksi tuohon kakun kardemummaiseen pohjaan. Olisin voinut syödä sen samalta istumalta. Aionkin sitä hyödyntää jatkossa mm. piirakkapohjana. Kokeilla ainakin. Jos jotain tässä kakussa muuttaisin, kokeilisin vähentää yhden liivatteen ja/tai lisäisin omenasosetta jonkin verran.

omenajuustokakku3.jpg


OMENAJUUSTOKAKKU ILMAN SOKERIA, JAUHOJA JA GLUTEENIA

(Pohja on paistettu 20 cm irtopohjavuoassa ja kakku on hyydytetty 16 cm vuoassa.)


Pohja:

4 munaa

17 pehmeää taatelia

1 dl mantelijauhetta

1 tl leivinjauhetta

1/2 tl vanilijaa (esim. myllystä)

50 g voita sulana

2 rkl kermaa

1/2 tl kanelia

1/3 tl kardemummaa


Laita tehosekoittimeen huoneenlämpöiset munat ja taatelit, joista kivet on poistettu. Pyöritä, kunnes taatelit ovat murskautuneet hyvin munamassan sekaan. Lisää mantelijauhe, leivinjauhe ja vanilija. Sekoita tasaiseksi. Lisää rasva ja kerma ja sekoita vielä tasaiseksi. Kaada taikina leivinpaperoituun ja voideltuun irtopohjavuokaan (halk. 20 cm). Paista 200 asteisen uunin keskiosassa 15-20 minuuttia. Älä turhaan paista ylipitkään, sillä reunat tummuvat helposti. Tarkista kypsyys hammastikulla. Anna jäähtyä.


Omenasose:

450 g makeahkoa omenaa ilman kuoria ja siemenkotia (laittaisin 500 g)

5 taatelia

1 dl vettä

1/2 tl kanelia


Lisää ainekset kattilaan ja keitä sen aikaa, että omenat ja taatelit pehmenevät. Anna jäähtyä ja surauta vielä massa sauvasekoittimella sileäksi.


Täyte:

4 liivatelehteä (kokeilisin 3:lla) + 2 rkl vettä (tai omenamehua)

1 1/2 dl kuohukermaa

150 g tuorejuustoa

keitetty omenasose


Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen (väh. 5 min). Vaahdota kerma. Lisää siihen tuorejuusto ja omenasose. Maistele. Kuumenna vesitilkka ja liota liivatteet siihen. Sekoita massaan samalla vatkaten. Sekoita vielä lastalla kulhon reunoja ja pohjaa myöten. 

Leikkaa pohjasta haluamasi kokoinen rengas tarjoiluvadille irtopohjavuoan sisään. Pohjan voi jättää joko piiloon eli käytettävää vuokaa pienemmäksi tai näkyviin eli irtopohjavuoan kokoiseksi. Kaada massa pohjan päälle. Nosta hyytymään jääkaappiin yön yli.


Päälle:

n. 1 dl vispi- tai kuohukermaa

sokeritonta omenasosetta (esim. Piltti tai Bonne)


omenajuustokakku4.jpg