korileip%C3%A43.jpg

Täällä sitä taas ollaan kahden kuukauden tauon jälkeen. Katsotaan, josko homma lähtisi taas pikkuhiljaa käyntiin. Täytyy myöntää, että hieman laiskotti asettua koneen ääreen tätä naputtelemaan. Helppoon tottuu. ;) Minulla on ollut lähes totaalinen loma leivonnasta. Yhden ainoan porkkanakakun tein, koska olin sen aiemmin luvannut. Muuten on taikinakupit ja vispaimet saaneet olla rauhassa. Ainoat leivonnaiset, mitä välillä on tehnyt mieli, on sämpylät ja pulla. Sämpylöitä teinkin ihan ensimmäiseksi, ja nam, miten ne maistuivat hyviltä! Tämä leipä tuli heti perään.

Leivän ohjeen löysin Kotilieden Leipäsiä leipomaan -vihkosesta. Leivästä tekee aina kiinnostavamman juuren hapatus, mikä myös lisää leipään makua. Tämä leipä ei ollut mitään vehnämössöä, vaan ihan tuhtia, maukasta ja arkista leipää. Ja kuoresta tuli täydellisen rapea!

 

korileip%C3%A42.jpg

 

SAKSALAINEN KORILEIPÄ

2 leipää

 

Hapanjuuri:

7 dl kädenlämpöistä vettä

50 g (5kpl) hapankorppuja

2 tl kuivahiivaa

300 g (5 dl) ruisjauhoja

 

Taikina:

1 rkl suolaa

2 rkl öljyä

2 rkl siirappia

(1 rkl pomeranssinkuorta)

500 g (9 dl) hiivaleipäjauhoja

noin 300 g (5 dl) ruissihtijauhoja (käytin tavallisia noin 200 g)

1 pussi kuivahiivaa

 

Jauha hapankorput muruiksi. Sekoita juuritaikinan ainekset ja anna taikinan hapantua liinalla peitettynä lämpimässä yön yli vähintään 12 tuntia.

Lisää juuritaikinan joukkoon mausteet, jauhot ja jauhoihin sekoitettu hiiva. Alusta voimallisesti napakka, kiinteä taikina. Alustaminen käy parhaiten yleiskoneella. Anna taikinan kohota huoneenlämmössä liinan alla noin 1,5 tuntia.

Vaivaa taikinaa jauhotetulla pöydällä kovakouraisesti. Jaa taikina 2-3 osaan ja leivo pyöreiksi tai pitkänomaisiksi leiviksi. Korileipä kohotetaan hyvin jauhotetussa punoskorissa. Leivän voi kohottaa myös pellillä tai voidellussa leipävuoassa. Pinnan voi koristella terävällä veitsellä vaikka ruutukuvioiseksi.

Anna leipien kohota noin tunnin ajan liinan tai muovin alla. Kuumenna uuni 250 asteeseen. Nosta uunin pohjalle vedellä täytetty uunia kestävä matala astia. Vesihöyry tekee leipään rapean pinnan.

Kumoa korileivät varovasti pellille. Pistele leivät haarukalla (en pistellyt) ja pane 250-asteiseen uuniin. Laske saman tien uunin lämpö 200 asteeseen ja paista leipiä uunin alaosassa 45-60 minuuttia.

Vinkki:Jos haluat leivästä täysrukiisen, käytä taikinaan hiivaleipäjauhojen sijasta ruissihtijauhoja.

 

korileip%C3%A4.jpg

Pikku kätöset ehtivät joka paikkaan. <3