Viime lauantaina oli tarpeen keksiä mukavaa, kiukkua laannuttavaa ohjelmaa. ;) Päätettiin leipoa lasten kanssa muffinsseja ja ottaa niitä eväiksi kävelyretkelle lähimaastoon. Tulikin oikein hauska päivä ja jokaiselle riitti puuhaa!
Tehtiin pikkuriikkisen normaalista terveellisempiä muffinsseja käyttämällä makeutukseen hunajaa, ja osa jauhoista korvattiin rukiilla. Vaikka hunaja onkin sokeria, sitä tarvii valkoista sokeria vähemmän. Ruisjauhojen makua ei juuri huomaa. Muffinsseista tulikin tosi hyviä ja komeita. :) Tosi tummia myös, mutta se sopii meidän väelle. Jos haluaa vähemmän mörkkejä, kannattaa vähentää kaakaon määrää. Muutenkin vähentäsin ensi kerralla hiukan jauhoja ja lisäisin hiukan voita. Paistonkin aikana olisin tarkempana, että muffinssit eivät ylikypsyisi, niin kuin tällä kerralla pääsi käymään. :)
RUKIISET HUNAJA-SUKLAAMUFFINSSIT
12 kpl
100 g voita
1 ¾ dl maitoa
2 kananmunaa
175 g (1 ¼ dl) hunajaa
125 g suklaata
2 dl vehnäjauhoja
1 ½ dl ruisjauhoja
1 ¾ tl leivinjauhetta
vanilijaa myllystä muutamia rouhaisuja
ripaus suolaa
1 ¼ dl tummaa kaakaota (tai hieman vähemmän)
1 tl espressojauhetta (ei välttämätön)
Rouhi suklaa pieniksi paloiksi. Sulata voi kattilassa ja lisää joukkoon maito. Anna jäähtyä, jos on vielä kuumaa.
Mittaa kuivat ainekset kulhoon ja sekoita sekaisin. Lisää joukkoon hunaja, voi-maitoseos ja kananmunat. Sekoita tasaiseksi, mutta älä turhaan vatkaa.
Annostele taikina muffinssivuokiin joko muffinssipellille tai tavalliselle uunipellille kaksinkertaisiin vuokiin.
Paista uunin keskiosassa 170 asteessa 20-25 minuuttia.
Huomioita! Muffinssit on tosi tummia. Voit halutessasi vähentää kaakaon määrää. Muutenkin vähentäisin itse seuraavalla kerralla ½ dl jauhoista tai kaakaojauhoista ja olisin tarkempana paiston kanssa, etteivät muffinssit pääsisi kuivumaan uunissa, vaan kypsyisivät juuri ja juuri kypsiksi. :)
Käytettiin sekä tummaa että maitosuklaata. Etenkin maitosuklaa pehmensi ihanasti tummaa muffinssiosaa.
Kommentit