maalaisleip%C3%A43.jpg

Tehtiin lasten kanssa yhtenä päivänä näitä herkullisia maalaissämpylöitä. Näitä olisi mussuttanut useamman kerrallaan. Ei pakasteeseen asti tästä erästä riittänytkään. Huomaa, että syöjien suut kasvavat koko ajan. Pitänee alkaa taikinamääriä kasvattamaan. Pikkuisia taikinoita olenkin tehnyt, se kun on nopeaa ja näppärää. :)


MAALAISSÄMPYLÄT


6 dl vettä

1 rkl hunajaa tai siirappia

1 ½ – 2 tl suolaa

3 rkl rypsiöljyä

1 ½ pss kuivahiivaa (tai 50g hiivaa)

3 dl ruisjauhoja

n. 11 dl hiivaleipäjauhoja


Mittaa kulhoon 42 asteinen vesi (kuumempi kuin kädenlämpöinen). Lisää joukkoon siirappi, suola, öljy ja ruisjauhot, joihin kuivahiiva on sekoitettu. Sekoita hyvin. Lisää hiivaleipäjauhot vähän kerrallaan, jotta saat kiinteän, mutta vielä pehmeän taikinan. Alusta taikinaa muutama minuutti. Anna taikinan kohota lämpimässä muovin alla 45 min – 1 tunti.


Kaada taikina jauhotetulle pöydälle. Pyöritä taikinasta 50-60 cm pitkä tanko. Taputtele taikina 10-12 cm leveäksi levyksi ja leikkaa pötkö haluamasi kokoisiksi paloiksi. Nosta palat pellille. Ripottele hiukan jauhoja päälle. Anna kohota muovin alla noin ½ tuntia. Kuumenna uuni 250 asteeseen. Paista sämpylöitä uunin keskitasolla 12-14 minuuttia.


Voit heittää uuniin paiston alussa vettä, jotta sämpylät saavat höyryä. Höyry auttaa kuoren muodostumista. Jos haluat, että kuori säilyy rapeana, älä peitä sämpylöitä paiston jälkeen liinalla.


maalaisleip%C3%A42.jpg

Kylläpä kelpaisi mutustella vaikka viikonlopun eväsretkellä! :)