- Leipäkuukausi -

punajuuris%C3%A4mpyl%C3%A4t.jpg

Perinteinen leipäkuukausi starttaa tästä. Se tarkoittaa, että meillä ei makeita herkkuja tehdä / syödä, ehkä joku poikkeus saattaa kuitenkin tulla kuukauden aikana. Pääasiassa blogissa tulee siis tässä kuussa leipiä, joku suolainenkin olisi kiva valmistaa.

Ostin aivan turhan paljon punajuuria ennen joulua. Niille piti keksiä käyttöä. Kasvissoseet ja -raasteet sopivat tosi hyvin leipiin ja tekevät niistä ihanan pehmoisia. Päätin siis käyttää soseen johonkin terveellisempään kuin suklaakakku eli se päätyi leipätaikinaan. Keitin punajuuret ja soseutin sauvasekoittimella. Panin sosetta reilusti taikinaan, mutta siltikään punajuuri ei liikaa maistunut. Tuli suorastaan ihanan pinkkejä sämpylöitä ja leipiä. Taikina varsinkin oli aivan suloisen väristä. :)

punajuuris%C3%A4mpyl%C3%A4t4.jpg

Punajuurta voi käyttää vähemmänkin. Muutenkin leivän leipominen ei ole kovin tarkkaa. Voit hyvin tehdä omia variaatioita.

 

PUNAJUURISÄMPYLÄT / LEIVÄT

 

650 g vettä

(jos punajuuret on kylmiä, vesi saa olla melko kuumaa)

60 g hiivaa

3 tl suolaa

1 rkl hunajaa

70 g öljyä

600 g punajuurisosetta

n. 1300 g vehnäjauhoja (joukkoon voi sekoittaa muitakin jauhoja)

 

Mittaa taikinakulhoon kaikki muut ainekset paitsi jauhot. Lisää jauhoja aluksi reilummin ja lopuksi vähemmän kerrallaan ja alusta kimmoisa taikina. Anna taikinan kohota (jos taikina tuntuu kylmältä, kohota pitempään). Leivo taikinasta sämpylöitä tai leipiä. Kohota pellillä muovin alla. Paista sämpylöitä n. 225 asteessa 12-15 minuuttia. Leipiä (olivat isoja) paistoin aluksi 225 asteessa 5 minuuttia, alensin lämmön sitten 200 asteeseen ja jatkoin paistoa 20-25minuuttia.

 

punajuuris%C3%A4mpyl%C3%A4t3.jpg

Jännä juttu, että leivässä väriä näkyi vähempi tuolla sisuksissa. Ehkä se johtuu noususta.

punajuuris%C3%A4mpyl%C3%A4t5.jpg