luumunyytit5.jpg

Tykkään itsetehdystä rahkavoitaikinasta. Se on helppo tehdä ja siitä saa tehtyä suussasulavia leivonnaisia. Tein yhtenä päivänä puolikkaasta taikinasta suloisia miniluumunyyttejä, joihin keitin sokerittoman luumusoseen itse. Nämä tuntuivat juuri sopivan kokoisilta pikku naposteltavilta joulun herkkupöytään, jossa todennäköisesti on tarjolla jotain muutakin. Makeuttakin näissä on aivan tarpeeksi. Hyvin pärjäisi ilman kaupan marmeladia. Sekin on kyllä hyvää. ;) Lisäsin soseeseen perunajauhoa, jotta täyte ei kuohuisi uunissa.

 luumunyytit7.jpg


RAHKAVOITAIKINA

250 g margariinia tai voita

4 1/2 dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

250 g maitorahkaa


Sekoita pehmeä rasva, venhäjauhot ja leivinjauhe kulhossa käsin ryynimäiseksi seokseksi (vatkasin nopasti koneella). Lisää rahka ja sekoita taikina nopeasti tasaiseksi. Anna kovettua kylmässä. Sopii pasteijoihin, lihapiirakkaan, torttuhin yms.


SOKERITON LUUMUSOSE


200 g kuivattuja luumuja

2 dl vettä

1 rkl perunajauhoja + tilkka vettä


Keitä luumut pehmeiksi ja vispaa rakennetta rikki. Liota sen jälkeen perunajauho vesitilkkaan, sekoita luumuseokseen, anna pulpahtaa ja jäähdytä.luumunyytit2.jpg 


LUUMUNYYTIT


Tarvitset:

Rahkavoitaikinaa tai valmista voitaikinaa

Luumusosetta tai -marmeladia


Kauli taikina ohueksi levyksi. (Ohenna kaupan valmistaikinaa.) Ota siitä muotilla torttuaihioita. Laita reilu nokare luumusosetta keskelle. Nosta ensin joka toinen sakara yhteen ja liitä sitten toiset joka toiset sakarat. Purista sakaranpäät tiukasti yhteen, jotta ei avaudu paistossa. Paista n. 215 asteessa uunin keskitasolla n. 10 minuuttia. Tarkkaile paistoa.


luumunyytit6.jpg

Mums mums!