hedelm%C3%A4leip%C3%A4.jpg

Sisko tilasi "jotain ihanaa" hedelmäleipää. Meinasin ensin tehdä tätä helppoa ja hyvää raejuustosiemenlimppua, mutta päädyinkin testaamaan uutta ohjetta. Maku.fi -sivustolta täältä löytyi hyvänkuuloinen resepti. Leipä olikin meistä tosi hyvää. Pehmeää ja maukasta. Itse lisäisin ehkä hiukkasen hedelmiä ja pähkinää, mutta mies, joka ei niin hedelmistä leivässä välitä, oli tyytyväinen tähän. Ei siis mikään yliampuvan hedelmäinen leipä. :)

hedelm%C3%A4leip%C3%A43.jpg

Resepti ja vinkit kopioitu Maku.fi -sivustolta. Kiitokset sinne hyvästä ja jatkossakin käytettävästä reseptistä! :)



HEDELMÄINEN JOULULEIPÄ

2 leipää


50 g hiivaa

6 dl vettä

2 tl hunajaa

1 tl suolaa

1 dl kauraleseitä

1 dl kaurahiutaleita

10 dl vehnäjauhoja

1 dl pekaanipähkinöitä (tai pähkinäsekoitusta)

1 dl kuivattua aprikoosia silputtuna (käytin luumua)

1 dl kuivattua omenaa silputtuna


Liuota murennettu hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää hunaja ja suola. Sekoita joukkoon leseet, hiutaleet ja sen verran jauhoja, että taikina on vellimäistä.

Lisää rouhitut pähkinät, silputut aprikoosit ja omenat. Alusta taikinaan vähitellen loput jauhot ja vaivaa kimmoisaksi. Kohota peitettynä tunnin ajan.

Jaa taikina kahtia. Vaivaa taikinasta ilmakuplat pois jauhotetulla alustalla. Muotoile taikina kahdeksi pitkänomaiseksi leiväksi. Nosta ne voilla voideltuihin vuokiin (vetoisuus 1 l). Kohota peitettynä vielä 15 minuuttia. Ripottele joululeipien päälle hieman jauhoja ja koristele halutessasi kokonaisilla pähkinöillä. Paista 200-asteisen (kiertoilmalla) tai 225-asteisen uunin keskitasolla noin 25 minuuttia, kunnes hedelmäiset joululeivät ovat kypsiä ja kauniin värisiä.

Taikinassa ei ole lainkaan lisättyä rasvaa, vaan se saa mehevyytensä pähkinöistä ja kuivatuista hedelmistä.

* Muuntele leipää vaihtamalla aprikoosit ja omenarenkaat viikunoihin, luumuihin, taateleihin tai kuivattuun mangoon. Pähkinöiden tilalla voit käyttää manteleita.

* Leivo hedelmäiset joululeivät paistonkestäviin kartonkivuokiin (esim. Eskimo) ja kääräise ympärille kakkupaperia, niin saat kauniin ruokalahjan.


hedelm%C3%A4leip%C3%A42.jpg