t%C3%A4ysjyv%C3%A4leip%C3%A4.jpg

Tein eilen tällaista hyvin arkista ja kuituista perusleipää täysjyvävehnästä (kuitua 12/100g). Lisäsin joukkoon myös seesamin- ja pellavansiemeniä. Tykkään tällaisista ruokaisista leivistä. Siemenet antavat mukavaa makua ja suutuntumaa. Raskitin taikinan eli tein pikkuisen juuren, jonka annoin käydä pari kolme tuntia. Raskileipä on maukasta ja säilyvyyskin paranee. Pitkästä aikaa tein leivät vuoissa. Mukavaa vaihtelua ja helppoa leipää. :)


RASKITETTU TÄYSJYVÄ-SIEMENLEIPÄ

2 leipää


Raski eli juuri:

2 dl n. huoneenlämpöistä vettä

100 g täysjyvävehnäjauhoja

nokare (2 g) hiivaa


Sekoita ainekset, peitä muovilla ja anna käydä huoneenlämmössä 2 - 3 tuntia (ei ole tarkkaa).


Taikina:

3 dl kädenlämpöistä vettä

loput (48 g) hiivasta

2 tl suolaa

1 dl siemeniä

reilu 500 g täysjyvävehnäjauhoja

1/2 dl öljyä


Lisää raskiin vesi ja hiiva. Sekoita, jotta hiiva pääseen liukenemaan. Lisää suola, siemenet, öljy ja osa jauhoista. Alusta lopuilla jauhoilla pehmoinen, hieman tarttuva taikina. Peitä taikina muovilla ja anna nousta 45 - 60 minuuttia. Kaada sen jälkeen taikina jauhotetulle pöydälle. Jaa taikina kahtia ja muovaile kaksi leipää, joko vuokiin tai pellille. Peitä muovilla ja anna nousta vielä huoneenlämmössä 30 - 40 minuuttia (lämmöstä riippuen).

Lämmitä uuni 225 asteeseen. Laita leivät uuniin alatasolle, heitä uunin pohjalle hiukan vettä. Paista 225 asteessa 10 minuuttia, laske sitten lämpö 200 asteeseen ja jatka paistoa vielä n. 15 minuuttia. Voit testata leivän kypsyyden koputtamalla leivän pohjaan. Kypsä leipä kumisee koputettaessa ja tuntuu kevyeltä.


t%C3%A4ysjyv%C3%A4leip%C3%A42.jpg t%C3%A4ysjyv%C3%A4leip%C3%A43.jpg