luumujuustokakku2.jpg

Tässä on jouluksi ihana kevyempi vaihtoehto suklaan ja lihan syönnin lomaan! Tämä kakku oli todellakin i h a n a a ! Meillä tätä tehdään melko varmasti jouluna. Pohjaa saatan vielä hieman muokata, mutta tämä nykyinenkin oli hyvä. Se on aika tiivis, mutta maukas. Ehkä kostutan sitä ensi kerralla, ellen muokkaa ohjetta. Luumutäyte oli tosi hyvä. Sopivan kiinteä ja sopivan makea. Ja kerma kuuluu ehdottomasti kakun pintaan. Kermakoloihin pursotin vielä luumusosetta, mikä lisäsi sopivasti luumuisuutta. Ei paha kakku ollenkaan! :)

luumujuustokakku.jpg

Jälkihuom.: Halusin vielä testata pohjaa vähemmällä taateli- ja kaakaomäärillä. Pohjasta tuli nyt entistä parempi, pehmeämpi ja täyteläisempi. Joten muutin ainesten määrät tuohon reseptiin tämän uusimman pohjan mukaan.


LUUMUJUUSTOKAKKU ILMAN SOKERIA, JAUHOJA JA GLUTEENIA

(Pohja on paistettu 20 cm irtopohjavuoassa ja kakku on hyydytetty 16 cm vuoassa.)


Pohja:

(Jälkihuom.: muutin pohjan ohjetta hieman uuden testauksen jälkeen)

4 munaa

17 pehmeähköä taatelia

1 dl tummaa kaakaojauhetta

1 tl leivinjauhetta

1/2 tl vanilijaa (esim. myllystä)

50 g voita sulana


Laita tehosekoittimeen huoneenlämpöiset munat ja taatelit, joista kivet on poistettu. Pyöritä, kunnes taatelit ovat murskautuneet hyvin munamassan sekaan. Lisää kaakao, leivinjauhe ja vanilija. Sekoita tasaiseksi. Lisää rasva ja sekoita vielä tasaiseksi. Kaada taikina leivinpaperoituun ja voideltuun irtopohjavuokaan (halk. 20 cm). Paista 200 asteisen uunin keskiosassa noin 15 minuuttia. Anna jäähtyä.


Luumusose:

(tätä jää jonkin verran ylimääräistä)


400 g kuivattuja kivettömiä luumuja

4 dl vettä


Lisää ainekset kattilaan ja keitä sen aikaa, että luumut pehmenevät ja rikkoontuvat (10-15 min). Anna jäähtyä ja surauta vielä massa sauvasekoittimella sileäksi.



Täyte:

5 liivatelehteä + 2 rkl vettä

2 dl kuohukermaa

150 g maitorahkaa

n. 420 g luumusosetta

ripaus kanelia

vanilijaa


(Kostutukseen: n. 1/2 dl nestettä, ei välttämättä tarpeen)


Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen (väh. 5 min). Vaahdota kerma. Lisää siihen rahka, luumusose ja mausteet. Maistele. Voit halutessasi lisätä hiukan luumusosetta, mutta jos lisäät reilusti, lisää myös yksi liivate. Kuumenna vesitilkka ja liota liivatteet siihen. Sekoita massaan samalla vatkaten. Sekoita vielä lastalla kulhon reunoja ja pohjaa myöten. 

Leikkaa pohjasta haluamasi kokoinen rengas tarvoiluvadille irtopohjavuoan sisään. Pohjan voi jättää joko piiloon eli käytettävää vuokaa pienemmäksi tai näkyviin eli irtopohjavuoan kokoiseksi. Halutessasi voit kostuttaa pohjaa hiukan esim. maidolla tai kiehutetulla sokerivedellä. Kaada massa pohjan päälle ja painele sitä lusikalla, jotta kakkuun ei jää ilmataskuja. Tasoita pinta ja nosta hyytymään jääkaappiin vähintää 5 tunniksi.


Päälle:

n. 1 dl vispi- tai kuohukermaa

luumusosetta


luumujuustokakku7.jpg

Tuon pohjan muokkasin tästä suklaakakusta. Pohja onkin nyt paljon parempi ilman banaanin häiritsevää makua.

luumujuustokakku8.jpg

Tule joulu kultainen! :)