ruishunajakakku2.jpg 

Tuli taas testattua hieman terveellisempää kahvileipää. Sain päähäni kokeilla, voisko hunajalla makeuttaa kahvikakun. Ja koska myös ruisjauhot ovat jysähtäneet leivonta-ajatteluuni, päätin testata kahta asiaa samalla kertaa.

Luin ensin tietoa hunajasta mm. täältä. Hunaja parantaa leivonnaisten säilyvyyttä ja se on sokeria makeampaa, joten sitä tarvitaan vähemmän. Kalorimäärät eivät minua varsinaisesti kiinnosta, mutta hunaja on myös vähäkalorisempaa kuin sokeri. Kun sitä vielä tarvitaan sokeria vähemmän, laskee leivonnaisen kalorimäärä ihan mukavasti.

Kakkuun käytin ruisjauhojen lisäksi perunajauhoja. Laitoin mausteeksi hiukan piparkakkumaustetta ja kardemummaa. Kun otin kakun uunista, se tuoksui ihanan kinuskiselle tai jollekin vastaavalle, mitä en osannut oikein eritellä. Kun kakku oli jäähtynyt, oli aika maistelun. Ensimmäinen suupala tuntui aika erikoiselta. Mutta kun pääsin palassa eteenpäin, kakku maistui oikein hyvälle peruskakulle. Myös mies ja lapset olivat samaa mieltä. Ihan hiukkasen olisin kaivannut kakkuun kosteutta. Ensi kerralla laittaisinkin taikinaan lorauksen maitoa tai kermaa. Jätin nesteen nyt pois, koska hunaja on sen verran kosteaa. Luulen, että kermaloraus ei ainakaan makua huonontaisi. ;)


HUNAJALLA MAKEUTETTU RUISKAHVIKAKKU


250 g voita

175 g 100 % hunajaa (ei siis juoksevaa)

3 munaa

3 dl ruisjauhoja

2 dl perunajauhoja

2 tl leivinjauhetta

1/2 tl aitoa vanilijaa

2 tl piparkakkumaustetta

1 tl kardemummaa (tai enemmän)

loraus (1/4 dl -1/2 dl) kermaa (en laittanut kermaa nyt, mutta laittaisin ensi kerralla)


Käytä huoneenlämpöisiä raaka-aineita. Vaahdota hunaja ja voi. Lisää munat yksitellen samalla vatkaten. Sekoita kuivat ainekset keskenään ja sihtaa vaahtoon. (Lisää kerma.) Sekoita taikina tasaiseksi ja kaada voideltuun ja jauhotettuun kakkuvuokaan. Hunajatuotteet paistetaan matalammassa lämmössä ja pidempään. Paista 165 asteessa uunin alatasolla 45-50 minuuttia (kokeile kypsyys!) ja jätä sen jälkeen vielä hetkeksi (5-10 min) jälkilämpöön. Huom. Jos lisäät kermaa, paistoaika saattaa olla pidempi. Anna kakun jäähtyä vuoassaan 5-10 minuuttia ennen kuin kumoat kakun.

ruishunajakakku3.jpg